Драгомир Драганов дари картина на Колю Фичето за Експоцентъра в Бяла

1

Платното изобразява сцената, в която Уста Колю Фичето представя макета на моста край Бяла

Минути преди официалното откриване на обновения мост на Уста Колю Фичето край град Бяла и новия Експоцентър "Уста Колю Фичето", областният управител на Русе Драгомир Драганов направи специален жест към кмета Димитър Славов. Той му подари картина с образа на легендарния майстор, дело на председателя на Дружеството на художниците в Русе, Николай Колев, който също е от Бяла. Картината, с размери 1 на 1,2 метра, ще остане част от експозицията в Експоцентъра и изобразява сцената, в която Уста Колю Фичето представя макета на моста.

Припомняме, че процесът по консервация и реставрация на моста започна през миналата година и беше реализиран чрез европейски проект на стойност 9,5 милиона лева, финансиран по оперативната програма „Региони в растеж“ за периода 2014-2020 година.

Вечерта, в 20:30 часа, ще започне тържественият концерт-спектакъл "Беленският мост на Колю Фичето свързва времена и хора". Режисьор и сценарист на събитието е Борис Радев, а музикалната част ще бъде изпълнена от оркестъра, хора и солистите на Русенската опера под диригентството на Димитър Косев. В програмата са включени възрожденски песни, църковни песнопения и арии от известни оперни произведения. Участие ще вземе и танцовият ансамбъл „Вакали“, а кулминацията ще бъде шествие по моста с участието на 250 до 300 души, сред които гайдарски състави, танцьори и спортисти, облечени в народни носии и различни други облекла.

Водещ на вечерта ще бъде Аделина Радева, а спектакълът ще завърши със зрелищна 3D мапинг проекция, проектирана върху моста на Уста Колю Фичето.

Мостът, който е построен само за две години, е открит през 1867 година и остава до днес един от символите на българското възрожденско строителство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    егати
    в тоя сайт повече от хейтъри няма!
  • 6
    4
    Отврат
    Не стига дето съсихаха мосга, но продължават да се гаврят с паметта на?Уста Кольо Фичето. Прости алчни хорица, добрали се до властта, поради овчедушието на раята...
  • 9
    3
    На снимката виждам
    Един бял панталон и един парещ врат който беше приятелски загрят от Б.М.Борисов пред цяла България.Горе долу,номера с Плевнелиев,само къде не му издърпа ухото пред целият свят.
  • 14
    2
    Съмняваща се
    Дарил бил, ама с парите на данъкоплатците! Отвратително!
  • 9
    1
    Областната
    Дъртюмир Жалканов си мисли, че ГРОБ-ДПС ще го оставят да лапа парички за партийките! Ама нямааааа!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари