Днес църквата почита Голяма Богородица

1
Отбелязваме един от най-големите християнски празници
Отбелязваме един от най-големите християнски празници

Отбелязваме един от най-големите християнски празници

На 15 август, православните християни в България и по света отбелязват един от най-важните празници в църковния календар – Успение на Пресвета Богородица, по-известен като Голяма Богородица. Този ден е посветен на възпоминанието на кончината на Божията Майка и нейното възнесение на небето, и носи послание за вечната вяра и любов към Бог.

Според църковното предание, след смъртта на Иисус Христос, Света Богородица продължава своя земен път, проповядвайки Божието слово. Когато наближава времето за нейното напускане на земния живот, апостолите се събират около нея. Според християнската традиция, Пресвета Богородица не умира като обикновен човек, а „заспива“ и бива възнесена на небето от Божиите ангели. Това събитие е известно като Успение Богородично и се празнува с голяма почит от християнския свят.

Голяма Богородица в България

В България този ден се чества с множество традиции и обичаи, свързани с покровителството на Света Богородица над дома и семейството. В някои части на страната се извършват специални обредни ритуали за здраве и плодородие. На този ден много вярващи посещават църкви и манастири, за да запалят свещ и да отправят молитва към Божията Майка.

Един от най-известните манастири в България, свързан с този празник, е Троянският манастир. В него се намира чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, към която всяка година се стичат хиляди поклонници, за да се помолят за здраве и благополучие. По традиция на този ден в много църкви се отслужва молебен за дъжд, а в някои региони се прави курбан в чест на Света Богородица.

Традиции и обичаи

Голяма Богородица е ден, в който много български семейства се събират заедно, за да празнуват вярата и единството. Според народните обичаи, на този ден жените не трябва да вършат тежка работа, за да не разгневят Божията Майка. В някои региони се вярва, че ако на Голяма Богородица времето е слънчево, есента ще бъде плодородна и успешна.

Традиционно на този ден се поднасят дарове – хлябове, мед, плодове и цветя, които се носят в църквата за освещаване. След това тези храни се раздават за здраве и благополучие. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Разрешава се риба. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Голяма Богородица е също така денят, в който хората отправят молитви за закрила и благословия на своите семейства и близки. Специални молитви се произнасят за здравето на майките и децата, както и за плодовитостта на земята.

Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари