Черешова задушница – ден за почит към мъртвите

1
Черешова задушница през 2024 година се пада на 22 юни
Черешова задушница през 2024 година се пада на 22 юни Снимка: Dunavmost / Архив

Черешова задушница през 2024 година се пада на 22 юни

Черешова задушница, която тази година се пада на 22 юни, е важен християнски празник, отбелязван в съботния ден пред Петдесетница – 50 дни след Великден. Празникът е посветен на възпоменанието на покойниците и е съпроводен с редица религиозни и културни обичаи, които се спазват в различни части на България.

Традиции и ритуали на Черешова задушница

На този ден богослужението в църквите е изцяло посветено на молитви за починалите. То започва с траурен звън на църковната камбана и продължава със заупокойна служба. Много хора посещават гробищата, като носят цветя, преливат гробовете с вино, палят свещи и кади. Обредният хляб се разчупва и раздава с думите "Бог да прости", като този акт символизира прошката и вечния покой на душите.

Специфични обичаи и вярвания

Отворени врати и прозорци

Преди посещението на гробищата, обичаят повелява да се оставят прозорците и вратите на дома отворени за известно време. Според вярването, по този начин душите на покойниците могат по-лесно да излязат от дома и да намерят пътя към небесното царство.

Великден на мъртвите

В Родопите се спазва обичаят за боядисване на великденски яйца, които се раздават в памет на покойниците. Този обичай, известен като Великден на мъртвите, се вярва, че прогонва болестите и бедствията.

Мълчание

На Черешова задушница се спазва и обичаят за мълчание, като се говори само ако е наложително. Това се прави в знак на почит и уважение към покойниците.

Орехова задушница

В отделни райони на България, този празник се нарича Орехова задушница. В съботния ден преди Петдесетница, по време на литургията, свещеникът разпръсква осветени орехови листа в църквата. Ореховите листа символизират огъня на Светия Дух, който се явява на апостолите на Петдесетница. Вярва се, че който коленичи върху ореховата шума в църквата, може да види и чуе покойните си близки.

Ореховите листа също се използват за покриване на гробовете, защото се смята, че осигуряват сянка на покойниците, което символизира техния вечен мир.

Какво не трябва да се прави на Черешова задушница

На този ден има редица забрани, които трябва да се спазват:

  1. Консумация на храна и напитки на гроба: Забранено е да се яде от храната, която се раздава на гроба, както и да се пие от водата и виното за преливане.
  2. Раздаване на череши: Черешите, които се раздават на този ден, не трябва да се консумират преди посещението на гробището и раздаването им.
  3. Работа: Всякаква работа е забранена, с изключение на служебните задължения на пожарникари, полицаи и лекари. Трябва да се даде приоритет на духовни занимания и молитви.

Черешова задушница е ден, който ни напомня за важността на почитта към нашите предци и покойници. Спазването на тези обичаи и традиции поддържа връзката ни с миналото и съхранява духовността в нашия живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари