На 12 юли почитаме чудотворния образ на Божията майка

1
Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Троеручица" в Троянския манастир
Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Троеручица" в Троянския манастир Снимка: БТА

Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Троеручица" в Троянския манастир

На 12 юли православната църква почита чудотворния образ на Пресвета Богородица "Троеручица", който се съхранява в Троянския манастир. Тази икона е известна със своите чудотворни свойства и е символ на вярата и надеждата за хиляди вярващи.

Историята на иконата "Троеручица"

Иконата на Пресвета Богородица "Троеручица" е свързана със св. Йоан Дамаскин, който е живял през VIII век във Византия. По време на иконоборческата ерес, поддържана от императора на Византия Лъв III Исавър, св. Йоан Дамаскин се изправя срещу еретиците с три трактата "Против порицателите на светите икони". Това довежда до ярост императора, който изпраща измамно писмо до дамаския халиф, обвинявайки св. Йоан в предателство.

Разгневен, халифът на Дамаск заповядва да отсекат дясната ръка на св. Йоан. След като получава отсечената си ръка, св. Йоан се моли пред иконата на Божията Майка за изцеление. Чудото се случва и ръката му е възстановена. В знак на благодарност, св. Йоан прикрепя сребърно изображение на ръката към иконата, която става известна като "Троеручица".

Пътят на иконата до Троянския манастир

След чудото, св. Йоан постъпва в манастира на преп. Сава Освещени, като взема със себе си иконата. През XVII век, атонски монах, носещ иконата, се установява в Троянския Балкан. Иконата остава в Троянския манастир, където се съхранява и до днес.

Честване на празника

На 12 юли, в Троянския манастир се провежда всенощно бдение и тържествена литургия в чест на чудотворната икона. Монасите и вярващите се събират, за да се помолят и да почетат Божията Майка. Този ден е от особено значение за манастира и привлича множество поклонници.

Значение на иконата

Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Троеручица" е символ на вярата и надеждата за православните християни. Тя е известна със своите чудотворни свойства и изцеления, които привличат вярващи от цял свят. Иконата е не само религиозен артефакт, но и символ на духовната сила и вяра.

Троянският манастир продължава да бъде място на поклонение и духовно пречистване, където вярващите могат да се обърнат към Божията Майка за помощ и закрила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари