"Дишай, Русе": Подкрепяме правото на жителите на Червена вода на здравословна околна среда

9
инвестиционното намерение на “Нетсолар” ЕООД за обособяване на производствена база
инвестиционното намерение на “Нетсолар” ЕООД за обособяване на производствена база

От екосдружението са против инвестиционното намерение на “Нетсолар” ЕООД за обособяване на производствена база в селото

Сдружение "Дишай, Русе" застана в подкрепа на жителите на село Червена вода и техните права за здравословна и благоприятна околна среда. Организацията ясно заяви, че застават зад протестите на местните жители срещу промяната на плана за застрояване на местността "Баламата" в "чисто промишлена зона". В основата на недоволството е и инвестиционното предложение на фирмата "Нетсолар" ЕООД за създаване на производствена база, включваща мобилен бетонов център, склад за бетонови елементи и инсталация за производство на асфалтобетонови смеси.

Жителите изразяват сериозни опасения от проекта, като посочват рисковете от повишено шумово и въздушно замърсяване, замърсяване на растителността, почвата и водата, както и възможността за пожари и производствени аварии. Допълнителни притеснения са свързани с натоварването на пътната инфраструктура в селото и възможни задръствания, причинени от специализирания транспорт, необходим за доставката на суровини и експедирането на продукцията.

Писмото на сдружението е изпратено до съответните институции, като се подчертава, че организацията винаги е работила за опазване на околната среда в региона и ще продължи да го прави в съответствие с действащото законодателство. Те обръщат внимание и на липсата на актуална наредба, която да защитава населените места от подобни замърсителни проекти. С отмяната на Наредба №7, гарантираща здравна защита на селищната среда, мнозина села остават без защита, като в случая с Червена вода това означава възможно изграждане на производствена база на по-малко от километър от жилищни сгради.

Сдружението изказва благодарности на организациите като "Зелени закони", които също работят по този въпрос, и следи развитието на новата Наредба за здравните изисквания към урбанизираните територии, чието обществено обсъждане приключи през юни 2024 година. "Докато чакаме резултатите, сдружение "Дишай, Русе" апелира за солидарност и подкрепа на жителите в тяхната борба за по-добър живот."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    15
    Роман Илиев
    Тези проекти окончателно ще стопират спокойствието и просперитета на това будно и хубаво БЪЛГАРСКО село
  • 1
    14
    до 13
    Я пак за инфраструктурата на Червена вода 😁😁😁 , абе ти стъпвал ли си в селото и ясно ли ти е къде ще се позиционира асфалто-бетонното нящУ?!? А ясно ли ти е, че свилен нито пътища ще направи нито нищо, но съществуващите ще унищожи гарантирано!
  • 3
    13
    Тошо
    Не всички в Червена вода са против базата. Тя определено ще подобри инфраструктурата на селото. Вероятно и работници ще наемат от там.
  • -1
    12
    Чочо
    А докога ще търпим псевдоеколози, една групичка от хора, експлоатиращи екологични проблеми на Русе за собствени цели и не на последно място, никаквите резултати от работата на един народен представител, който задава какви ли не въпроси на министри, излиза с различни писания в медиите и почти забрави за екологичните проблеми на Русе, инсенератора в Гюргево и още въпроси, гледа си другите интереси и отново инсталиране в Парламента на добра заплата? Докога, А, докога?!
  • 4
    11
    Мими
    А докога ще търпим отровителите на Русе докарали го тотално обезлюдяване и маргинализиране?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари