Димитър Главчев в Дубровник: България подкрепя независимостта на Украйна

0
Министър-председателят участва в третата среща на върха "Украйна-Югоизточна Европа"
Министър-председателят участва в третата среща на върха "Украйна-Югоизточна Европа" Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят участва в третата среща на върха "Украйна-Югоизточна Европа"

Министър-председателят Димитър Главчев потвърди подкрепата на България за Украйна по време на Срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа" в Дубровник. Това е третото издание на форума на високо политическо равнище, след срещите в Тирана през февруари и в Атина през август 2023 година.

Основната цел на срещата беше да демонстрира солидарността на страните от региона с Украйна в нейната борба за свобода и мир. По време на форума беше приета съвместна декларация, отразяваща ключовите послания от дискусиите.

В своето изказване премиерът Главчев заяви: "Подкрепяме Украйна в справедливата ѝ кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право." Той подчерта, че позицията му е в пълно съответствие с решенията на Народното събрание на Република България.

Министър-председателят акцентира върху важността на европейската интеграция в контекста на конфликта в Украйна. Според него разширяването на Европейския съюз е от ключово значение за осигуряването на мир и просперитет в Европа. "Разширяването на ЕС е крайъгълен камък за мира и благоденствието сред народите на Европа. Надявам се, че Украйна ще запази своя импулс към европейска интеграция", заяви Главчев пред участниците във форума.

Българският премиер потвърди ангажимента на страната ни да подкрепя Украйна в рамките на нашите възможности. "Ще подкрепяме Украйна толкова колкото е необходимо, според нашите възможности", категорично заяви той.

Срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа" в Дубровник се явява важна платформа за обсъждане на регионалната подкрепа за Украйна и нейния път към европейска интеграция. Форумът подчертава значението на международната солидарност и сътрудничество в условията на продължаващия конфликт в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Fuck the Ukraine
    Боли ме фара за украинските идиоти! Искаха майдан – получават си го! И ... да не забравят да благодарят за „подаръка“ на САЩ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари