Димитър Главчев очертава приоритетите на България на срещата на върха в Берлин

0

Премиерът акцентира върху важността на регионалната свързаност и зелената програма

Премиерът Димитър Главчев участва в Срещата на върха в рамките на "Берлинския процес" в Берлин, където подчерта позицията на България относно разширяването на Европейския съюз и важността на регионалното сътрудничество.

България подкрепя разширяването на ЕС при спазване на общите условия

По време на форума Главчев заяви: "Ние винаги сме били на позицията, че всяка една страна, която е кандидат за член на ЕС, трябва да има собствени заслуги за участието си в Европейския съюз, както и да спазва всички права и отговорности, които е поела в процеса. Така че ние сме горещи поддръжници на разширяването на ЕС, но при спазването на общите условия и процедурата, която е известна на всички".

Министър-председателят акцентира върху предложението за разширяване на преговорите на равнище държава кандидат-членка - ЕС, с цел избягване на противоречия между отделни страни. Той посочи като успешен пример преговорите между Република Северна Македония и Европейския съюз.

Напредък в преговорния процес за страните от Западните Балкани

Главчев сподели информация за очаквания прогрес на някои страни от региона:

  • Черна гора се очаква да закрие преговорните глави до края на годината
  • Албания вероятно ще започне да отваря преговорни глави в същия период
  • За Сърбия е изразена надежда за стартиране на преговорни глави в началото на 2025 година

Фокус върху регионалната свързаност и зелената програма

В рамките на панела "Зелена програма, свързаност, енергия" българският премиер подчерта значението на транспортните коридори за региона:

"Относно Зелената програма, за която ние взехме участие, подчертах особено важната за нас роля на Коридор номер 8, който свързва Италия, Албания, Северна Македония и България в посока запад-изток. Достигайки до Варна и Бургас, коридорът ще позволи достъп и до оста север-юг от Гърция към Румъния, което има дори глобално измерение. Изтъкнахме важността на този коридор", заяви Главчев.

Той акцентира върху няколко ключови аспекта:

  1. Развитие на Транс-европейската транспортна мрежа (TEN-T) за намаляване на търговските бариери и подобряване на мобилността
  2. Енергийна свързаност между страните в региона
  3. Инвестиции в енергийна инфраструктура и възобновяеми източници за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива

Берлинският процес, създаден през 2014 година, продължава да играе важна роля като платформа за засилване на сътрудничеството между държавите от Западните Балкани, страните домакини на процеса и Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари