Димитър Главчев обяви спешни мерки за компенсиране на пострадалите от пожарите

0
Правителството ще дооборудва още два хеликоптера за борба с огнената стихия
Правителството ще дооборудва още два хеликоптера за борба с огнената стихия Снимка: Министерски съвет

Правителството ще дооборудва още два хеликоптера за борба с огнената стихия

Премиерът Димитър Главчев свика Съвет по сигурността във връзка с тежката ситуация в страната, причинена от разразилите се пожари. На заседанието бяха обсъдени неотложни мерки за компенсиране на пострадалите и спешно дооборудване на още два хеликоптера за борба с пожарите.„Не сме спирали да работим от началото на стихията. Активната комуникация между правителството и Народното събрание ще продължи,“ увери Главчев. На заседанието присъстваха и представители на президентската институция.

Програма за компенсиране на пострадалите

Премиерът Главчев подчерта, че целта е максимално съкращаване на сроковете за обезщетяване на пострадалите. Министерството на финансите разработва програма за компенсиране с различни източници на финансиране, включително преструктуриране на разходи от централния бюджет и средства от Агенцията за социално подпомагане. Земеделските стопани ще бъдат подпомагани за засегнати площи и погинали животни. Програмата предвижда и подкрепа за хора, които не са регистрирани като земеделци, но са загубили домашни животни. Щетите ще бъдат възстановявани и чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, като местните власти трябва да заявят нуждите си.„Министерството на финансите вече работи по програмата, като целта е хората да получат обезщетенията си възможно най-бързо,“ заяви вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова.

Дооборудване на хеликоптери

Министърът на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че в момента два хеликоптера на Военновъздушните сили работят непрекъснато в засегнатите райони. В спешен порядък ще се разгледат възможностите за дооборудване на още два хеликоптера с „водни джобове,“ за което ще са необходими около 250 000 лева.„Ще се опитаме в бърз порядък да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари,“ добави министър Запрянов. В рамките на Съвета по сигурността беше разгледана и темата за наличната противопожарна техника като цяло. През следващата седмица ще се конкретизират нуждите, за да може бързо да бъде подобрено оборудването на хората, които са на терен.

Положителни оценки и благодарности

Премиерът Главчев оцени положително дискусиите в рамките на Съвета по сигурността. „Останахме с добри впечатления от тона, при който премина това заседание - всички се обединиха около поздравленията и благодарностите към пожарникарите, военнослужещите и доброволците, които са на терен,“ добави той. Главчев подчерта, че човешкият живот е най-голяма ценност и е постижение, че при разразилата се огнена стихия няма човешки жертви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари