Михаил Константинов: Ръководителите на големите партии трябва да бъдат подменени

1
Изборите трябва да се провеждат с опитен премиер, за да се осигури стабилност, посочи анализаторът
Изборите трябва да се провеждат с опитен премиер, за да се осигури стабилност, посочи анализаторът Снимка: БТА / Архив

Изборите трябва да се провеждат с опитен премиер, за да се осигури стабилност, посочи анализаторът

В предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус", математикът и анализатор проф. Михаил Константинов изрази мнение, че ръководителите на големите политически партии трябва да бъдат подменени. Той подчерта, че изборът на нов служебен премиер няма да бъде труден и вероятната кандидатура за този пост е Димитър Главчев.

Проф. Константинов обясни, че пред президента има две възможности: да продължи мандата на сегашния служебен премиер Димитър Главчев или да назначи подуправителя на Българската народна банка Петър Чобанов. Според него, предвид малкото време до евентуалната дата на изборите, е по-добре да бъде назначен човек с опит, какъвто е Димитър Главчев, за да се осигури приемственост.

Анализаторът отбеляза, че в момента стабилни остават само три партии: ГЕРБ, "Възраждане" и "Има такъв народ". Всички други парламентарно представени партии са в състояние на вътрешнопартийна нестабилност, което затруднява съставянето на устойчиво управление. Той подчерта, че първо партиите трябва да стабилизират вътрешния си живот и след това да се правят коалиции и избори.

Проф. Константинов също така посочи, че голяма част от политическите партии у нас са изхабени и техните лидери са омръзнали на хората. За да се подобри политическият живот в България, е необходима смяна на поколенията, или поне на ръководителите на големите политически партии.

Константинов също така похвали провеждането на изборите в България, които се организират на много високо ниво. Той подчерта, че България поддържа отлична база данни за изборите от началото на демократичните промени, което позволява изучаването на социалната динамика в страната. Въпреки това, според него, политическата турбуленция по целия свят е причина за неустойчивия политически живот в България. Войната в Европа, конфликтите по света и предстоящите избори в САЩ създават атмосфера на абсолютна неопределеност, която влияе и на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    daskal
    Партиите са фирми. Абсолютно нищо друго.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари