Димитър Главчев: Министърът на иновациите ще координира изборите

0
Първо заседание на новото служебно правителство
Първо заседание на новото служебно правителство Видео: NOVA

Първо заседание на новото служебно правителство

На първото заседание на новото служебно правителство, премиерът Димитър Главчев категорично заяви, че кабинетът ще продължи да изпълнява задълженията си със същата ангажираност и професионализъм, както и в предишното си издание. Той подчерта, че правителството ще остане равно отдалечено от всички политически формации, като основната му задача е да организира честни, прозрачни и свободни избори.

"Ще продължим да си вършим работата така, както я вършихме и в предишния кабинет. Гарантирам, че ще бъдем равно отдалечени от всички политически усилия. Използвам случая да призова политическите формации да се фокусират върху предизборната си кампания, а не толкова върху служебното правителство," каза Главчев. В същия контекст, той съобщи, че министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов ще бъде назначен за координатор по изборите, с отговорността да поддържа добрия диалог с Централната избирателна комисия (ЦИК).

Основни приоритети на кабинета

Премиерът Главчев подчерта, че освен организирането на честни избори, кабинетът ще се фокусира върху приоритети, които не са се променили от предишния мандат. Той посочи, че изборът на европейски път за развитие на България остава водещо направление. Според него добрата организация на изборите и прозрачността в процеса ще допринесат за повишаване на избирателната активност, което от своя страна зависи и от политическите послания на участващите партии.

"Ако има честни и прозрачни избори, българските граждани ще гласуват повече, което обаче зависи от политическите послания, които им се представят от партиите," добави той.

Дебат за номинациите за еврокомисар

В рамките на заседанието Главчев коментира и актуалната тема за номинациите за български еврокомисар. Той отбеляза, че проведените срещи с номинираните кандидати от парламентарните групи са на изключително високо ниво, но решението кои да бъдат номинирани ще бъде взето на базата на ясни принципи и критерии.

"Ще представим кандидатури, които да отговарят на правилата," посочи той, като отхвърли всякакви спекулации за вече разпределени ресори като несъстоятелни. Според него срокът за подаване на кандидатури е днес, след което ще започне процесът на изслушване и гласуване в Европейския парламент, като крайното разпределение на ресорите ще бъде решено на Европейския съвет.

Главчев заключи, че подходът на Народното събрание в определянето на номинациите за еврокомисар е правилният и очаква процесът да се проведе прозрачно и съобразено с установените европейски стандарти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари