Димитър Главчев: Готов съм да участвам в конституционната процедура за назначаване на служебен премиер

0
Ще изпълнявам задълженията си толкова дълго, колкото е необходимо
Ще изпълнявам задълженията си толкова дълго, колкото е необходимо Снимка: Министерски съвет / Facebook

Ще изпълнявам задълженията си толкова дълго, колкото е необходимо

Служебният министър-председател Димитър Главчев изрази готовност да остане на поста си за неопределено време, за да предотврати конституционна криза в страната. Това заяви той чрез изявление, публикувано на официалната страница на Министерския съвет във "Фейсбук". В речта си Главчев подчерта, че основното му задължение е да осигури плавен преход през настоящата нестабилна политическа ситуация.

"Мое задължение е страната да бъде преведена и през тази безпрецедентна ситуация. Предвид създалото се положение и ако това би предотвратило последващ институционален блокаж, заявявам, че съм готов да участвам в конституционната процедура за назначаване на служебен премиер", заяви Главчев в своята декларация.

Тези думи идват на фона на отказа на президента Румен Радев да подпише указа за назначаване на ново служебно правителство, предложено от Горица Грънчарова. Държавният глава аргументира отказа си с участието на Калин Стоянов в проектокабинета. В отговор на тази стъпка, Радев призова Народното събрание да попълни списъка с кандидати, от които президентът може да избере служебен премиер.

Политическа драма след отказа на президента

След като президентът Радев отказа да подпише указа, Горица Грънчарова отиде пред сградата на Министерството на вътрешните работи (МВР), за да се срещне с Калин Стоянов. Двамата бяха посрещнати с аплодисменти от събрали се полицаи пред министерството. По-късно същия ден, Грънчарова подаде сигнал в Съдебната палата, заявявайки, че е била подложена на натиск през последните девет дни, докато е водила преговори с потенциални кандидати за министри.

Макар Грънчарова да отрече да е била подложена на политическо влияние при излизането си от президентството, пред сградата на МВР тя открито заяви, че натискът върху нея е бил политически. В отговор на въпрос на Българската национална телевизия (БНТ), дали натискът е имал политическо естество, Грънчарова отговори утвърдително.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари