БСП: Призоваваме лицата в "домовата книга" да преосмислят позицията си

0
От партията настояват за спешно свикване на председателски съвет за обсъждане на конституционната криза
От партията настояват за спешно свикване на председателски съвет за обсъждане на конституционната криза

От партията настояват за спешно свикване на председателски съвет за обсъждане на конституционната криза

Политическото напрежение в България продължава да се изостря, като поредният епизод от тази сложна политическа драма включва отказите за заемане на поста служебен премиер. На брифинг в Народното събрание изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров отправи призив към всички в т.нар. домова книга, които са отказали да поемат тази отговорност, да преосмислят своята позиция. Според него, отказът им не само усложнява политическата обстановка, но и задълбочава вече наближаващата конституционна криза.

Зафиров подчерта, че сегашният парламент е напълно изчерпан и не може да служи като "резервоар" за решения на тази криза. Той изрази опасения, че изборите на ключови позиции в държавата ще бъдат направени не въз основа на способностите на кандидатите, а в опит да се отговори на спорните конституционни промени, които БСП яростно критикува. Според него, конституционните промени, които бяха подкрепени от някои от основните партии в Народното събрание, са довели до настоящата несигурност и политически безпорядък.

Ситуацията ескалира след отказа на президента Румен Радев да подпише указ за съставяне на ново служебно правителство. Това стана след като кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева отказа да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който според президента е причина за създаване на напрежение в обществото. Зафиров отбеляза, че е неприемливо един човек, дори на възлова позиция като вътрешния министър, да блокира нормалното функциониране на държавата.

От своя страна, БСП изрази подкрепа за президента Радев, като похвали неговата принципна позиция. Зафиров добави, че партията настоява за свикване на председателски съвет, който да обсъди възможните действия на парламента в тази кризисна ситуация.

Що се отнася до консултациите с „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), Зафиров посочи, че първо трябва да бъде даден отговор на въпроса защо Конституцията беше променена, преди да се правят опити за предлагане на решения. Той също така уточни, че утре ще има заседание на Изпълнителното бюро на БСП, където ще бъдат обсъдени всички възможни реакции на партията.

Накрая Зафиров предупреди, че страната вече е „по ръба на Конституцията“ и всяко допълнително отлагане на изборите може да задълбочи конституционната криза. Този призив за действие идва в момент, когато политическата ситуация в България е на критична точка и изисква незабавни решения, които да гарантират стабилността на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари