Дават до 19 000 евро на всеки кипърец, закупил електромобил

0
Страната е с най-малък дял на електрически автомобили, движещи се по пътищата
Страната е с най-малък дял на електрически автомобили, движещи се по пътищата Видео: NOVA

Страната е с най-малък дял на електрически автомобили, движещи се по пътищата

Електрическата мобилност в Европа продължава да се развива с впечатляващи темпове, като през изминалата година отбеляза значителен напредък. Още по-големи са очакванията за 2024 година, когато се предвижда сериозен ръст и в развитието на зарядната инфраструктура за електрически превозни средства. За съжаление, България, която доскоро имаше преднина в региона, през последните две години забави темпото и вече рискува да изостане от общоевропейските тенденции, съобщи NOVA.

България изостава в електрическата мобилност въпреки нарастващия брой хибридни автомобили

По данни на Индустриален клъстер „Електромобили“, към месец март 2024 година в България има регистрирани над 3 милиона и половина автомобила, от които малко над 52 хиляди са хибридни, а 13 хиляди - електрически. Въпреки тези цифри, ръстът на електромобилите у нас продължава да бъде бавен, като за последните шест месеца са регистрирани едва 3600 нови електромобила. Това е значително намаление спрямо предходната година. От друга страна, хибридните автомобили бележат по-голямо увеличение – с около една трета повече спрямо предишния отчетен период.

Развитието на зарядната инфраструктура в България продължава, но с по-бавни темпове

Зарядната инфраструктура в България също показва нарастване, но то е умерено. Според последните данни, за половин година броят на зарядните станции е нараснал с 20%, като те вече са над 1700. Въпреки лекото забавяне в ръста, увеличението на местата за зареждане е по-отчетливо. Зарядни станции вече могат да бъдат открити на над 1200 различни локации в страната, като всяка пета станция е бързозарядна. Това показва засилен интерес към използването на електромобили, но темповете на нарастване на инфраструктурата все още не съответстват на нуждите.

Европа води с впечатляващи примери в електромобилността

Докато електрическите автомобили у нас съставляват едва 3,5% от всички новорегистрирани автомобили, в Европа този процент е много по-висок – 12,5%. Някои страни като Дания, Швеция и Нидерландия дават особено впечатляващи примери, като в Дания близо половината от всички новорегистрирани автомобили от началото на годината са електрически. В Швеция и Нидерландия всяка трета нова кола е електромобил, а в Люксембург и Белгия – всяка четвърта.

Забележително е развитието в Малта и Финландия, където електрическите автомобили, макар и досега по-скромни като количество, напредват с голяма скорост. Там всяка четвърта новорегистрирана кола през 2024 година е електромобил.

Европейските държави стимулират покупката на електромобили, а България остава без финансова подкрепа

Европейските държави като Люксембург и Нидерландия активно стимулират електрическата мобилност чрез различни финансови механизми. В Люксембург собствениците на електромобили получават финансова помощ от 3 до 8 хиляди евро при закупуването на превозното средство. Освен това, те получават субсидия и за инсталирането на система за интелигентно зареждане или стенна кутия.

В Нидерландия има схема за субсидиране при покупката на малки електрически автомобили, без значение дали те са нови или употребявани. Още повече, автомобилите с нулеви емисии са освободени от административни такси.

В България, обаче, собствениците на електромобили могат да разчитат само на преференциално данъчно третиране и безплатно паркиране в централните части на градовете. Страната е сред малкото членки на Европейския съюз, където няма директна финансова подкрепа за закупуването на електромобил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    123
    За тея идиоти има пай от зеления преход, за нас един гол кур. 100% европари са им спуснати по темата. Да дава държавата и на нас по 19к. евро и веднага купувам на изплащане кола на ток, Ама на секундата. Но мафията у нас не пуска такива аванти ако ще и извънземните да ги одобрят. Докато не линчуваме мафията от нас държава няма да стане.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари