Д-р Сергей Иванов: Заменят месото в колбасите със сухожилия, хрущяли и захар

13
Защо е важно да знаем какво е МОМ
Защо е важно да знаем какво е МОМ

Защо е важно да знаем какво е МОМ

Когато става въпрос за избор на колбаси, особено шпекови салами, потребителите трябва да бъдат внимателни и информирани за съставките и качеството на продуктите. Важно е да се разбере какво означава съкращението МОМ на етикетите и как да се разпознават признаците на качествени месни изделия.

МОМ - Какво означава и какво да очакваме?

МОМ, или механично отделено месо, представлява остатъци от сухожилия и хрущяли, които се отделят механично от костите. Това месо се използва като суровина в производството на колбаси, поради ниската му цена. Според д-р Сергей Иванов от организацията "Активни потребители", МОМ е основната суровина в много български месни изделия. Той подчертава, че добавянето на захар, малтодекстрин и различни видове нишестета е често срещана практика, която замества истинското месо. Това значително намалява качеството на продукта.

"Потребителят масово не знае какво има в месните изделия", допълни експертът.

Как да разпознаем качествения шпеков салам?

Качественият шпеков салам се отличава с едросмляна консистенция, която съдържа малки парченца месо. Ако консистенцията е твърде фина, подобна на тази при кренвиршите, това може да е знак за наличието на МОМ под формата на паста. Д-р Иванов отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR, че съществуват европейски критерии за допустимото количество МОМ в колбасите, но тези норми често се заобикалят.

Контрол на качеството - Какво можем да очакваме?

Според д-р Иванов, контролният орган в България трябва да следи не само безопасността, но и качеството на месните изделия. Въпреки това, той изразява съмнение относно ефективността на контрола, тъй като не винаги се извършват проверки за идентифициране на суровините в продуктите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    7
    Фан ми Ху
    Контролните органи да не ни дават препоръки как да разпознаваме фалшивите продукти ,а да си влязат в ролята на на проверяващи и санкциониращи ,защото ние няма как да знаем дали един салам е направен през МОМ или ръчно .Пилешките продукти внос в Кауфланд 50 % са инжектирани с вода и замразени ,купуваме вода за 10 лв.на кг.КАК В Гемания има стандарт за контрол ,а в България няма нали е все ЕС Защо тогава има ,,контролни органи"изхранвани от бюджета ?
  • 3
    6
    Богомил Васев
    След като няма стандарт на продуктите, не може да има и контрол и тогава се оставя всичко в ръцете на потребителя и неговия опит да решава какво да купи за да се снабди с качествен продукт. На времето имаше БДС и това беше база да се правят проверки, на което не можеше да се разчита много тъй като стандарта беше държавен, месокомбинатите държавни , а органите за проверка също държавни, което предразполагаше системата да бъде доста корумпирана и всъщност безсмислена след като държавата правеше всичко от стандарта , производството и контрола.
  • 5
    5
    Точно така
    Месото да не е от големите вериги магазини Рецепти има много сполучливи Стига да имаш желание !
  • 8
    4
    За това
    Не купувайте,а си правете
  • 28
    3
    Защо
    Защо потребителят все трябва да чете? Ако контролните органи си вършат както трябва работата това ще стане излишно. Цената също не е определяща - купуваш скъп колбас и пак с ниско качество и пълен с какви ли не боклуци. Защо непрекъснато се крият имената на лошите производители!?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Наблюдател
    Комедианти от първата снимка, за три години постигнахте "огромен успех", успяхте да съсипете граденото с много труд, усърдие...
  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!