Вихрен Димитров: 70% от месото у нас е внос

5
Само 30% от свинското месо е българско производство, обясни Димитров
Само 30% от свинското месо е българско производство, обясни Димитров Видео: Русе Медиа

Само 30% от свинското месо е българско производство, обясни Димитров

Само 30% от свинското месо у нас е българско производство, а останалите 70% са внос, коментира изпълнителният директор на Свинекомплекс Голямо Враново Вихрен Димитров. Тези данни са притеснителни на фона на добрата кондиция, в която се намира в момента свиневъдството в България. „В големите вериги се правят трикове – пише „Произход България“ , но това е месо, внесено от Испания или от големи борси в Бразилия, което просто е разфасовано тук“, казва Димитров, цитиран от Русе Медиа.

По отношение на цената на свинското месо няма причина тя да се вдига. „Ние сме производители и контролираме поне в нашите магазини цялата верига на ценообразуване. Освен това тази година реколтата от зърно – пшеница и ечемик, беше сравнително добра, и няма причини да се вдигат цените, освен ако не е спекулативно“, смята Вихрен Димитров.

Свинекомплекс Голямо Враново и техни колеги от Североизточна България са започнали износ на живи прасета за Румъния, което е голям пазар. „Тенденцията в Европа е, че производството спада в Белгия, Холандия, Северна Европа като цяло и ние имаме потенциал да запълним тази дупка. Мисля, че е крайно време да се вземем в ръце, да започнем да произвеждаме повече и да изнасяме и да не сме зависими от сътресения на пазара. Говорим с колети от Румъния, при тях вносът е 80 процента. Логистично само един камион с половинки трупно месо да дойде от Белгия, той оскъпява един кг с 30 евроцента. А тук от България до Румъния могат да пътуват живи прасета и ако ние продаваме и добре се кооперираме с румънците и гърците, които също са огромен пазар, мисля, че ще можем да вдигнем процентите“, казва още Вихрен Димитров.

Той припомня, че докато в момента в България има 60-70 хиляди майки, през 1989 г. са били 300 000, което е пет пъти повече. „Аз съм казвал много пъти, че е срамота да имаме такъв голям потенциал в свиневъдството и да не го използваме. Не трябва земеделието да е зависимо само от европрограми и евросубсидии. Ако искаме икономически да сме независими, ние трябва да произвеждаме, а не да внасяме“, смята изпълнителният директор на Свинекомплекс Голямо Враново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Gatanka
    Спри мололя Те
  • 3
    5
    Петрова
    Недоволен клиент,тази женица на фирмения магазин в Бабово е избирана с конкурс за наглост.
  • 5
    4
    Недоволен клиент
    Дрън дрън ,всеки купува според възможностите си.Димитров да намери начин да провери как продавачката на фирмения му магазин в Бабово ,лъже клиентите като им таксува вместо плешка врат и т.н. уж случайно -игра с кодовете на месата .Димитров, почисти си своята къщичка ,после ставай медийна звезда.
  • 4
    3
    Dancow
    що се получава така,вносното да е по-евтино от нашето,,
  • 4
    2
    до 1
    Ще имаш да вземаш господине ! Почти всеки гледа какво яде. Купува го с озлобление поради липсата на избор, но отчита какво са му набутали отзад.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари