Д-р Петър Чипев: Праховите частици от пожара в сметището се смесват с коктейл от химикали

1
Пулмологът разкрива рисковете за здравето
Пулмологът разкрива рисковете за здравето Снимка: bTV

Пулмологът разкрива рисковете за здравето

Пожарът в сметището в село Цалапица предизвика сериозни опасения относно качеството на въздуха и здравето на населението. Пулмологът д-р Петър Чипев разясни в студиото на bTV Новините, че праховите частици, освободени при горенето, могат да бъдат смесени с различни химикали, които представляват значителна заплаха за здравето.

„При пожари най-често говорим за прахови частици във въздуха. Но в случая със сметището в Цалапица се говори за коктейл от изгорели газове. Заедно с праховите частици във въздуха може да има и много химикали, които имат най-разнообразни ефекти“, поясни д-р Чипев.

Вредни ефекти от химикалите в праховите частици

Според д-р Чипев, съставът на този "коктейл" от изгорели газове и прахови частици не е единственият фактор, който трябва да се вземе предвид. Продължителността на излагане на тези замърсители е от съществено значение за въздействието върху здравето.

„Последиците могат да бъдат разнообразни. Остри – свързани с усложняването на хронични заболявания. Или хронични – свързани с възпалителни процеси и промени в ДНК-то на клетките“, добави той.

Рисковите групи трябва да вземат предпазни мерки

Д-р Чипев съветва хората, които са в рисковите групи – хронично болните, бременните и майките с малки деца, да предприемат необходимите мерки за защита.

„Най-добре би било хората да си останат вкъщи, ако не им се налага да излизат навън. Но ако се налага излизане, по-добре е да се слага маска за лице“, препоръча той.

Пулмологът също така подчерта, че не е нужно за всяко малко дразнене в гърлото при замърсяване на въздуха да се тича към лекарския кабинет. Хронично болните хора обикновено знаят, кога е наложително да потърсят медицинска помощ.

Особено опасен е бензенът

Един от най-опасните химикали, който може да се освободи при горенето на отпадъци, е бензенът. Бензенът е един от многото химикали, които се получават при горенето на отпадъци. В общи линии той е вреден, дори бих казал токсичен и канцерогенен – зависи от комбинацията на молекули, както и от продължителността на излагането на този химикал“, обясни д-р Чипев.

Той добави, че бензенът присъства и в тютюневия дим, което го прави особено опасен за пушачите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Абсолютна истина
    ФПЧ , но с химия.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари