Александър Симидчиев: Излагане на дим от горящи гори, сметища и гуми носи риск от инфаркт, инсулт и рак

0
Рисковете от дим: Как да се предпазим при пожари и инциденти с токсични вещества
Рисковете от дим: Как да се предпазим при пожари и инциденти с токсични вещества Снимка: БТА

Рисковете от дим: Как да се предпазим при пожари и инциденти с токсични вещества

Излагането на дим от горящи гори, сметища, гуми и пиротехника може да доведе до сериозни здравословни проблеми, предупреждава пулмологът д-р Александър Симидчиев. Според него, димът съдържа опасни прахови частици и газове, които могат да причинят спазми на кръвоносните съдове и дихателните пътища, а в по-тежки случаи - инфаркт, инсулт или рак.

Д-р Симидчиев обяснява, че основният проблем при пожарите е димът, който съдържа фини прахови частици и въглерод. Тези частици са силно токсични за организма и могат да предизвикат незабавни реакции като спазъм на дихателните пътища и кръвоносните съдове. Особено уязвими са хората с предразположеност към астма, хипертония или сърдечно-съдови заболявания, като съществува риск от обостряне на тези състояния.

Как да се предпазим?

При наличие на силно задимяване, хората трябва да вземат незабавни мерки за защита. Най-важното е да се затворят прозорците и вратите на помещенията, както и комините, ако това е възможно. Ако човек се намира на открито в силно задимена зона, трябва да носи маска с респиратори или, при липса на такава, да постави влажна кърпа пред носа и устата.

Обикновените хирургични маски не са ефективни в такива случаи, тъй като те не могат да предпазват от фини прахови частици и газове. Маските тип N95 и N99 предлагат по-добра защита, но дишането през тях може да бъде затруднено. Пожарникарските маски с активни респиратори осигуряват пълна защита от токсични газове, но те не са достъпни за всички.

В случай на силно задимяване, когато хората не могат да избегнат контакт с дима, е важно бързо да се потърси медицинска помощ. Д-р Симидчиев подчертава, че хора, които са били изложени на големи количества дим, трябва незабавно да потърсят медицинска помощ в болнично заведение.

Опасностите при взривове и пиротехника

Допълнителни рискове съществуват и при инциденти с взривове и пиротехнически средства. Освен фини прахови частици, при такива инциденти във въздуха се отделят и токсични газове като серен двуокис и азотни окиси, които са опасни за здравето. Металите като берилий, кадмий и цинк, използвани в пиротехническите средства, също могат да доведат до здравословни проблеми, когато се вдишат във високи концентрации.

Пример за такъв инцидент е пожарът в склада с пиротехника в град Елин Пелин. Въпреки че вятърът разнесе част от праховите частици на няколко километра, концентрацията им на мястото на инцидента беше висока и представляваше сериозна опасност за хората в близост.

Дългосрочни рискове за здравето

Вдишването на дим може да има сериозни дългосрочни последици за здравето. Най-уязвими са децата до петгодишна възраст и възрастните над 65 години, както и хората с хронични заболявания. Д-р Симидчиев предупреждава, че при продължително излагане на дим може да се развие и онкологично заболяване, особено ако в пожара са участвали материали като гуми, дрехи или пластмаси, които отделят тежки химикали.

Ниските експозиции на дим също не са безвредни. Дори при здрави хора, те могат да предизвикат главоболие, обърканост и други неприятни симптоми. Продължителното вдишване на дим, дори при по-ниски концентрации, може да доведе до значителни здравословни проблеми в бъдеще.

Проблемът с измерването на замърсяването

Един от основните проблеми при справянето с въздушното замърсяване в България е липсата на достатъчно измервателни станции. В София, например, има само една станция, която измерва фини прахови частици с размер под 2,5 микрона. Тя се намира в двора на детска градина в квартал „Павлово“. Столичната община разполага с 22 станции, а граждани са инсталирали още около 500, но все още съществуват значителни пропуски в мониторинга на качеството на въздуха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари