Д-р Благомир Здравков: Малките деца са по-застрашени от дехидратация

1
Специалистът съветва как да постъпим при задимяване
Специалистът съветва как да постъпим при задимяване Снимка: bTV

Специалистът съветва как да постъпим при задимяване

Директорът на болницата по детски болести „Проф. Иван Митев“, д-р Благомир Здравков, съветва гражданите как да се справят при задимена обстановка. Според него, в такива ситуации задължително трябва да имаме под ръка кърпа, калъфка или дреха, които да бъдат намокрени с вода и поставени на лицето. Това може да бъде спасителна мярка, която ще ни помогне да дишаме по-лесно и безопасно, докато се евакуираме от мястото.

"Ако попаднем в задимена обстановка, задължително трябва да имаме под ръка кърпа, калъфка или дреха, които са намокрени с вода. По най-бързия начин се поставят на лицето, и дишайки по този начин, хората се извеждат от задимената обстановка. Задължително набираме 112, от там могат да дадат съвети. Никога не затваряме първи и изпълняваме инструкциите на властите," подчертава д-р Здравков.

Важност на намокрената кърпа

Д-р Здравков отбелязва, че кърпата може да бъде намокрена с всякакъв вид течност. Това е особено важно за децата, чиито дихателни пътища са много чувствителни и лесно се дразнят от дима. В такива случаи съществува риск от ларингоспазъм, което може да затрудни значително дишането им.

"При децата дихателните пътища са много реактивни и от дима те се дразнят много. Детето може да направи ларингоспазъм и това да затрудни значително дишането му," обяснява д-р Здравков.

Хидратация в горещо време

Д-р Здравков обръща внимание и на нуждата от достатъчно хидратация, особено през горещите летни месеци. За децата е от съществено значение да получават необходимото количество течности, което при най-малките може да достигне до 90-100 мл на килограм за денонощие. Възрастните трябва да се стремят да пият по 30 мл на килограм тегло.

"Ако за един възрастен необходимото количество е 30 мл на килограм за денонощие, то при най-малките деца количеството достига 90, 100 мл на килограм за денонощие. На детето е добре регулярно да се дава вода и да пие колкото желае. Колкото е по-малко, толкова по-застрашено е от дехидратация," съветва д-р Здравков.

Предпазване от слънце

Важно е също така децата да не се излагат на директно слънцегреене, особено в пиковите часове. На плажа те трябва да бъдат на сянка и задължително да се използва слънцезащита.

"Децата не трябва да се излагат на директно слънцегреене, особено в пиковите часове. Когато са на плажа, да бъдат на сянка. Задължително е да се използва слънцезащита," добавя д-р Здравков.

Недостиг на педиатри

Д-р Здравков коментира и недостига на педиатри в България, който според него е резултат от дългогодишна недалновидна кадрова политика. Въпреки това, той е оптимистично настроен за бъдещето, като вижда първите стъпки за подобрение в държавната политика по отношение на педиатрията.

"Отдавна алармираме, че има нужда от осъзната държавна политика в този ресор. За щастие виждаме първите стъпки. Моделът, който очертава сегашният състав на министерството, е оптимистичен и категорично е стъпка в правилната посока," посочва д-р Здравков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари