Индийски медици стачкуват заради изнасилването и убийството на лекарка

3
Трагедията се е случила в медицински колеж в Колката
Трагедията се е случила в медицински колеж в Колката

Трагедията се е случила в медицински колеж в Колката

Индийските лекари и медицински персонал прекъснаха предоставянето на планирани здравни услуги за 24 часа в цялата страна, протестирайки срещу жестокото изнасилване и убийство на стажант лекарка в град Колката (предишно име Калкута). Това решение на медицинската общност постави милиони пациенти в очакване, като само спешните случаи бяха обслужвани, съобщи агенция "Ройтерс".

Стачката започна в 6:00 часа сутринта и засегна медицинските процедури и консултации в най-населената страна в света. Според изявление на Индийската медицинска асоциация, тази мярка е израз на дълбокото недоволство на медицинското съсловие от насилието срещу жени и липсата на достатъчно защита за тях. Макар спешните отделения да продължават работа, достъпът до редовни медицински грижи беше прекъснат в цялата страна.

Миналата седмица 31-годишната стажант лекарка стана жертва на изнасилване и убийство в медицински колеж в Колката, където е работела. Този трагичен случай предизвика вълна от протести сред медицинската общност и обществеността, напомняйки за ужасяващото групово изнасилване и убийство на 23-годишна студентка в автобус в Делхи през 2012 година. Тогава случаят привлече международно внимание и доведе до сериозни промени в законодателството, но днешните протести показват, че проблемът с насилието срещу жените продължава да бъде актуален.

Жените са мнозинство в нашата професия в тази страна. Отново и отново сме искали безопасност за тях“, подчерта Р. В. Асокан, председател на Индийската медицинска асоциация. Според него, бездействието на властите и липсата на ефективни мерки за защита на жените са довели до сегашната вълна от насилие, която не може да бъде пренебрегвана.

Недоволството на медицинските специалисти и групите за защита на правата на жените е насочено към неефективността на суровите закони, приети след случая в Делхи, които не са успели да предотвратят нови трагедии. Лекарите настояват за по-строги мерки и защита на жените, особено тези, работещи в сферата на здравеопазването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Джени
    Такава цигания в Индия, мрьсни мизерни условия, няма вода,,черни и мрьсни диваци,,ужас е,не може се живее там,,циганите в света са там.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари