Бягаща пътека – полезен уред или потенциална опасност за здравето?

0
Ползите от бягащите пътеки са много, но те крият и редица опасности
Ползите от бягащите пътеки са много, но те крият и редица опасности

Ползите от бягащите пътеки са много, но те крият и редица опасности

Бягащите пътеки, макар и популярни с ползите си за здравето, могат да крият значителни рискове, ако не се използват правилно. Те често са избор на хора, търсещи начин за подобряване на физическата си форма, но употребата им без нужната подготовка или прекомерно натоварване може да доведе до сериозни наранявания.

Сред най-честите проблеми са нараняванията, произтичащи от неправилна употреба или липса на познания за настройките на машината. Хората, които прекаляват с натоварването, също рискуват да се сблъскат с нежелани последици. В някои случаи дори има съобщения за сърдечни инциденти, особено при лица с недиагностицирани заболявания.

„Бягащите пътеки не са препоръчителни за хора със сериозни проблеми с равновесието, тъй като движението на лентата може да увеличи риска от падане“, предупреждава д-р Прамила Шарма, ръководител на отделението по физиотерапия в Paras Health, Гуруграм.

Специалистите също така обръщат внимание на възрастовите ограничения при използването на бягащи пътеки. „Не бих предложил на никого над 50-годишна възраст да преминава скоростта от 7 км/ч, защото по-бързото тичане не носи допълнителни ползи, а по-скоро увеличава риска от нараняване на коленете или сърцето. Лекото или бързото ходене е много по-безопасно и ефективно, но хората трябва да познават здравословното си състояние,“ добавя д-р Балбир Сингх, председател на групата по сърдечни науки в Ню Делхи.

За да минимизирате рисковете при използването на бягащи пътеки, е важно да следвате няколко основни насоки. Загряването преди тренировка е от съществено значение, тъй като то подготвя мускулите и намалява риска от наранявания. Освен това е препоръчително да поддържате пътеката в добро техническо състояние и да се уверите, че аварийният бутон за спиране работи правилно.

Подходящата екипировка също играе важна роля – носете обувки, които предлагат добра опора и амортизация, за да предпазите краката и ставите си. Специалистите също така съветват да избягвате разсейвания като гледане на телевизия или използване на телефон по време на тренировката, за да предотвратите падания.

„Обръщайте внимание на предупредителни симптоми като замаяност, болки в гърдите или прекомерна умора. Ако се появят, спрете упражнението незабавно,“ допълва д-р Шарма. Постепенното регулиране на скоростта и наклона на пътеката е още една стъпка към предотвратяване на наранявания. Редовните консултации с медицински специалист също са важни, за да сте сигурни, че упражненията, които извършвате, са подходящи за вашето здравословно състояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари