БСП: Ще подкрепим експертен кабинет на националното съгласие

0
БСП проведе консултации при президента
БСП проведе консултации при президента Снимка: Христо Касабов / БТА

БСП проведе консултации при президента

В тази тежка ситуация пред нас има два пътя, заяви изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство, предаде БТА.

Единият път е много удобен – да бъдем странични наблюдатели на всичко, което се случва. Удобна роля на опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да се опитаме да се опитаме да участваме в тези процеси, като сме реалисти и сме наясно с резултатите от тези избори, обясни той.

Зафиров посочи, че БСП ще се опита да бъде „проводник на диалог“.

Нашите колективни органи са категорични, че с ГЕРБ няма как да участваме под никаква форма в никакво управление, посочи още той.

По думите му БСП, като партия с дълъг политически и парламентарен опит, е длъжна да предложи по-различен подход. „Продължаваме да смятаме, че в момента изборите не са добро решение. Такова е очакването и на българското общество. Трябва да работим за сформирането на една разумна, устойчива, пробългарска изпълнителна власт“, подчерта Зафиров.

Готови сме да работим за една такава стабилност, която, за съжаление, партиите с по-висок изборен резултат не постигат. Дали това се дължи на някаква политическа незрялост, дали на психологически комплекс от ниската избирателна активност, която прави така и партии с висок резултат да няма легитимност? Дали се дължи на някакъв политически егоцентризъм? Това са не толкова важни въпроси, важен е фактът, че те не успяват да предложат устойчивост. За нас ще бъде отговорно да не гледаме отстрани, а да използваме силните си страни, именно в името на тази стабилност да приложим опит, разум, политически реализъм и диалогичност“, посочи Атанас Зафиров.

Във връзка с връчването на третия проучвателен мандат за съставянето на редовно правителство Зафиров посочи, че преценката при коя политическа формация ще отиде той е на държавния глава.

Искам да декларирам, че от нас може да се очаква разумна, реалистична и националноотговорна позиция и действия. Считаме, че потенциалът за излъчване на експертно, отговорно, пробългарско правителство не е изчерпан. Трябва да се загърби партийният егоцентризъм. Ако прегърнем факта, че преди всичко сме български народни представители, такива евентуални разговори за бъдещ кабинет биха били по-ясни“, смята Атанас Зафиров.

По думите му БСП не се плаши от избори, а ролята на пета политическа сила „не отива и не устройва“ формацията. Според него очакванията на хората са да се намери форма на диалог.

Идваме на тази среща и със самочувствието на политическата сила, която излъчи и подкрепи печелившата президентска двойка. Това е факт, който не търпи интерпретации, каза още той.

Според Зафиров българското обществото се намира в „ужасяваща политическа криза“. „Тя, освен политическа, е икономическа, социална, демографска и конституционна. Рискува да прерасне и в конституционна, с оглед на нескопосаните поправки в Конституцията, приети от предишното Народно събрание. Преди всичко това е криза на доверието към българските държавни институции, към парламента и парламентаризма. Тази криза на доверието се илюстрира с ниската избирателна активност“, смята Атанас Зафиров.

Според него има и усложнена външнополитическа среда. „Имаме от вчера напрежение с наш съсед, във връзка с поредната избълвана антибългарска реторика“, подчерта той.

Борислав Гуцанов допълни, вариантите с първия и втори вариант са изчерпани, но би могло да се работи за „експертен кабинет на националното съгласие“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари