Борислав Гуцанов: България е усвоила едва 1,240 милиарда евро от отпуснатите 11 милиарда евро от ЕС

0
Борислав Гуцанов: България е усвоила едва 1,240 милиарда евро от отпуснатите 11 милиарда евро от ЕС
Борислав Гуцанов: България е усвоила едва 1,240 милиарда евро от отпуснатите 11 милиарда евро от ЕС Видео: NOVA

БСП е готова да посрещне третия мандат за съставяне на кабинет, заяви политикът

В ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS, председателят на Парламентарната група на БСП, Борислав Гуцанов, заяви, че партията е готова да посрещне третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет, ако президентът така прецени. „Каквото прецени президентът, това ще бъде“, заяви Гуцанов, подчертавайки, че този мандат има особена значимост. Според него, важно е всички партии да се включат в разговорите и преговорите с цел излизане от политическия тупик, като за целта политиците трябва да „надскочат собственото си его“.

Гуцанов акцентира върху необходимостта от действащ кабинет и парламент, като посочи, че от отпуснатите 11 милиарда евро безвъзмездни средства от Европейския съюз, България е усвоила едва 1,240 милиарда евро. „Не можем да усвоим над 9 милиарда евро“, отбеляза той, добавяйки, че последното усвояване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост е станало по време на последния служебен кабинет.

Освен финансовите предизвикателства, Гуцанов изтъкна и енергийния въпрос, посочвайки, че годишното потребление на електроенергия в страната е 38 мегаватчаса, от които 16 мегаватчаса са от АЕЦ „Козлодуй“, а 17 мегаватчаса - от тецовете. Той подчерта важността на действащо Народно събрание за предоговаряне на условията, свързани с енергетиката, и даде пример с други европейски страни, като Германия и Полша, които запазват или отварят мините и тецовете си.

Гуцанов завърши с въпрос, който резонира с актуалните политически дебати: „Може ли Германия да отваря мините и тецовете, Полша да ги запазва, а ние да ги затваряме?“ Този въпрос подчертава нуждата от ясна и координирана енергийна политика, която да гарантира стабилността и устойчивото развитие на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Еййййй
    Крадливо племе!!!!! Ами ади де, вземайте.Ама къде отиват тези пусти пари бе????? Спряхте саниране! Спряхте проекти за възстановяване??? Защо ли???? Ами,нема пари!!!!
  • 4
    1
    Наистина ли имаме
    да вземаме.Обикновено някой на върха на властта ги прибира средствата и те не отиват по назначение И само повтарят :"пари нема".
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари