BIRD: Как “нотариуската на Пеевски” изгони Доган от Сараите

7

Епилог: Официално Доган е изхвърлен и от ТЕЦ-Варна

“Кой е отишъл при него с нотариуса?” – питаха привърженици на Ахмед Доган, събрани пред Боянския сарай. Това стана след като собственикът на сградата Данаил Папазов обяви почетния председател на ДПС за “персона нон грата” там и в летния сарай в Росенец, известен още като Догансарай, пише BIRD.

Отговорът е, че при Доган никой не е ходил, но нотариус е отишъл при #КОЙ, разбирай, при Делян Пеевски. На крака. Така е материализиран в правния мир конфликтът между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и бившия му любимец Пеевски, санкциониран по закона “Магнитски” за корупция.

BIRD проучи всички сделки по прехвърляне на собственост във фирми свързани с Доган и Пеевски от 2016 г. насам. Или по-точно предимно при кой нотариус са изповядани сделките. Това е нотариус № 271 Весела Ивчева.

Весела Ивчева стана известна покрай казуса “Осемте джуджета”, в който заверява документи, облагодетелстващи бившия следовател Петьо Петров – Еврото и неговата съпруга Любена. В правните среди е известна като “нотариус на годината” за 2018 г., провъзгласена от специализираното юридическо списание „Правен свят” /придобито от прокси на Пеевски през 2017 г./. Тя е също и “Бизнес жена на годината” за 2022 г. удостоена със “Златно токче” от “Бизнес и лайфстайл” ТВ.

Прави впечатление, че в основната си част удостоверяването на Ивчева се случва “извън кантората”. Така няма как да се правят проверки на лични документи, справки в бази население, гражданско състояние /брак, без брак/ и прочее проверки, които трябва да направи един съвестен нотариус. Очевидно всичко се случва на доверие към свои хора и на повикване.

Нотариус на Делян…

Нотариус Ивчева удостоверява прехвърлянето на свързаните с Делян Пеевски медии (фирмата “Телеграф Медиа”), продажбата на Хотел “Берлин”, фирмата на Булгартабак получила необезпечен кредит от Българската банка за развитие (ББР), дубайски фирмени участия във фирмите “ИНТРЪСТ”, “НСН Инвестмънт” и др. Удостоверяването се случва предимно “извън кантората”.

Но също така Ивчева е заверила прехвърлянията, чрез които Ахмед Доган беше отстранен от собствеността на сараите в Бояна и Росенец и ТЕЦ-Варна, след като влезе в конфликт с Делян Пеевски.

Ето част от сделките, като са отбелязани и заверяванията извън кантората:

През 2021 г. Делян Пеевски продава Хотел “Берлин” – извън кантората

“БЛ – Ритейл Риъл Естейт” ЕООД, тогава собственост на Кингфишер Лимитид (Kingfisher Limited), Държава: ОАЕ, прехвърля (вписване) на “ЕЙЧ ПРОПЪРТИ” ЕООД, ЕИК: 200716877

ББР кредит за Булгартабак – “Индастриал Солюшънс енд Технолоджи” ЕООД, през 2021 г. едноличният собственик става Ти Ес Ейч Лтд., Държава: ОАЕ

През 2018 г. вече заличената “НСН Инвестмънт” ЕООД е прехвърлена от Д ТЕРА ЛТД, AFZOS1141, Държава: ОАЕ (описана в историята на “Общ статус” в ТР със старото име “Интръст Лимитед”, AFZOS1141, ОАЕ) на “ИНТРЪСТ” на Пеевски

През 2016 г. вече заличената “Телеграф Медиа” ЕООД е прехвърлена от “Нова Българска Медийна Група Холдинг” ЕАД на “НСН Инвестмънт” на Пеевски – извън кантората

ББР отпуска кредит 150 млн. лв. за Вълка – “Роудуей Кънстракшън” АД – извън кантората

И /бивш/ нотариус на Доган

Весела Ивчева присъства навсякъде и в сделките, които белязаха създаването, възхода и разпада на съдружието Ахмед Доган – Данаил Папазов.

Доган влиза в енергийния бизнес през август 2018 г., когато придобива 70% дял в “Сигда” ЕООД, в която дотогава съдружници са синът и дъщерята на бившия транспортен министър в кабинета Орешарски Данаил Папазов. В началото на същата година “Сигда” е придобила дружеството “ТЕЦ Варна” ЕАД от ЧЕЗ. Сделката по придобиването на дяловете от Доган е станала при нотариус Весела Ивчева.

Данаил Папазов официално няма участие в “Сигда” до февруари 2024 г., когато става преструктуриране на бизнесите. Месец преди това “ТЕЦ Варна” е прехвърлена на новосъздадената “Сигда Инвестмънт” АД. В края на 2023 г. закъсалият финансово и задлъжнял с над 40 милиона лв. към държавната “Булгаргаз” ТЕЦ е рефинансиран с 30 милиона лв. кредит от “Общинска Банка” на Георги Самуилов – Жоро Инса – приближен на Пеевски. BIRD тогава информира за кредита и прехвърлянето. От предишните 70% в “Сигда” Ахмед Доган вече си разделя по 50% с Папазов в “Сигда Инвестмънт”, респективно в “ТЕЦ Варна”.

BIRD първи разкри, че през февруари 2024 г. Ахмед Доган, до тогава само ползвател и спряган за скрит собственик, изсветлява собствеността си и става реален собственик в Догансарай. На 27.02.2024 г. “Хермес Солар” – притежаваща имоти в Догансарай, става 95% собственост на “Порт Логистика Бургас”, съответно 100% собственост на “ТЕЦ Варна” ЕАД, която вече е станала 100% собственост на новорегистрираната “Сигда Инвестмънт” АД с по 50% акционери Доган и Папазов. Прехвърлянето на дяловете в “Хермес Солар” е станало при нотариус Весела Ивчева (удостоверяване извън кантората).

Разпадът на съдружието между Доган и Папазов също минава през нотариус Ивчева и се случва предимно извън кантората. Това става след като “Сигда” е прехвърлена на “Сигда Кънстракшън” на Папазов при нотариус Весела Ивчева (удостоверяване извън кантората). Ето и линкове към съответните вписвания в Търговския регистър:

“Сигда Кънстракшън” АД – действителен собственик на 99.9% е Данаил Папазов

➤ 100% от “Сигда” ЕООД – дял на Доган на “Сигда Кънстракшън” – извън кантората

➤ 100% “Сигда Пропърти” ЕООД

➤ 95% “Хермес Солар” ООД – имоти в Догансарай – извън кантората

➤ 100% “Варна Мода” ЕАД – сгради, лодка, яхта – с констативен протокол и джиро

➤ 100% “ТЕЦ Варна” ЕАД

➤ 100% “Делта Епсилон” ЕАД – Сарая в Бояна – извън кантората

➤ 100% “Отманли Вилидж” ЕООД – имоти към “Сигда Пропърти”

➤ 100% “Електрик Секюрити” ЕАД – нов съвет на директорите

Изгонването на Ахмед Доган от собствеността в Сараите и ТЕЦ-Варна приключи официално с вписване 20240830161620 в Търговския регистър. Така от 30 август 16 ч. 16 мин. и 20 секунди почетният председател на ДПС вече официално не е част от съвета на директорите на ТЕЦ-Варна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    3
    Читател
    98% от българите, изпитват неистова омраза към субекта с червената вратовръзка. Прибавям и моята, за да станат 99%.
  • 11
    2
    Л елееее
    Пада му се на Доган, като обяви търбуха за феномен, нека сега да пати, свински черва, заплетени в далавери...., само физическо отстраняване на тия, иначе спасение няма
  • 9
    1
    Аз
    Ами тя наистина златна тази суперуомънка на годината. Излиза, че има много врати и вратички в законите , щом може и вако и тако и най - вече извън кантората.Евала.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари