Български хеликоптери се включват в гасенето на пожар в Славянка

0
Огънят от Гърция достигна България
Огънят от Гърция достигна България Снимка: БГНЕС

Огънят от Гърция достигна България

Днес два военни хеликоптера от България ще се включат в гасенето на пожар, разразил се в планината Славянка. Огънят, който започна в Гърция, премина границата и достигна до българска територия, където порази около 30 декара земя. Засегнати са предимно дънери и ниска растителност, съобщи по БНР директорът на горското стопанство в Катунци Пламен Поюков.

Вече 30 пожарникари и горски служители работят на терен, а очаква се още подкрепление от военното формирование за борба с пожарите. Вчера, в най-критичния момент, два гръцки и един български хеликоптер участваха в гасенето от въздуха. Това временно овладя ситуацията, но усилията продължават, тъй като вечерта огънят отново се разпали.

Заместник-областният управител Христо Ангелов, който е и председател на кризисния щаб, потвърди, че всеки момент се очаква пристигането на двата български хеликоптера. Той изрази надежда, че с тяхната помощ пожарът ще бъде контролиран.

Огнената стихия бушува на гръцка територия вече втора седмица, като условията в района се оказват особено сложни. Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов обясни, че българските екипи в планината Славянка срещат значителни трудности при борбата с пожара поради наличието на минно поле: "Проблемът там е, че има минно поле и на практика нашите служители в този област трябва да са много внимателни. Нито може да изградим просеки, нито може да въведем пикапите, с които разполагаме, със системи за пожарогасене. Просто не могат да работят в този участък. То е абсолютно е забранено да минават. Това ни е основният проблем."

Надеждата е, че с усилените усилия на българските и гръцките екипи, пожарът скоро ще бъде овладян и няма да нанесе по-големи щети на българската природа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Зорът е голям на
    нашите огнеборци.Гърция, не си обръщай гърба.Включи се.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари