България е сключила споразумение с Израел за управление на водите

2
Двете страни ще обменят технологии и опит в опазването и управлението на водните ресурси
Двете страни ще обменят технологии и опит в опазването и управлението на водните ресурси Снимка: Facebook

Двете страни ще обменят технологии и опит в опазването и управлението на водните ресурси

Правителствата на България и Израел са официално подписали и обнародвали в "Държавен вестник" на 9 август 2024 година "Споразумение за сътрудничество в областта на водите". Това споразумение, одобрено от Министерския съвет още на 9 април 2021 година, влезе в сила на 29 юли 2024 година. Документът беше подписан от тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и израелския посланик Йорам Елрон.

Израел се сблъсква с огромни проблеми, свързани с управлението на водните ресурси, тъй като голяма част от страната е заета от пустинята Негев. Пресцентърът на Министерството на регионалното развитие изтъкна: „Израел е пример за управление на водите, докато България все още се бори с проблемите във водоснабдяването, пречистването на водите, загубите във водопреносната мрежа и повторното използване на водните ресурси“.

Същевременно остава неясно защо Израел, който е водещ в управлението на водите, би имал интерес от такова споразумение с България, която не е съседна страна. Споразумението очертава взаимните ползи, но не дава конкретни детайли каква полза би извлякъл Израел от съвместните действия. Основният акцент пада върху обмена на технологии и добри практики в различни аспекти на водния сектор, включително съхранение и управление на водните ресурси, обезсоляване на морска вода и повторно използване на отпадъчни води.

Документът обяснява необходимостта от международно сътрудничество по въпросите на водите и подчертава значението на устойчивото управление на водните ресурси. Споразумението предвижда дейности като обмен на опит, съвместни обучения и семинари, както и създаване на партньорства за развитие на иновативни решения в тази сфера.

Споразумението имало за цел да подобри водната индустрия на двете държави и да укрепи сътрудничеството им в отговор на глобалните предизвикателства в управлението на водите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    Водите
    Са изключителна държавна собственост.Има ли право един министър да сключи подобно споразумение без санкцията на Народното събрание ?! Или това ще е поредния договор,който ще отнеме ценен държавен ресурс срещу безумни условия за наша сметка?! Чии интереси ще бъдат обслужени?!Публично-частно партньорство!!! Що за термин се налага в нашето общество!!! Къде се срещат публичните и частни интереси?!Международно финансиране и цената на водата да не е ,,ограничение".Защо това споразумение/договор/ не се обсъди публично?! Нека В.Коритарова и Ил.Илиев /в момента управител на ВиК,,Йовковци"В.Търново/ да бъдат попитали ПУБЛИЧНО .Какви са мотивите за това тяхно решение?
  • 7
    8
    Жоро
    Не разбирам,какво управление на водите,и Израел,и какво ще правят тези мрьсни диваци тук,ще крадат ли????
  • 9
    7
    dgd
    90-те години Израел внася чернозем от Украйна. Копаят го нелегално, товарят го на кораби. Сега ще си внася вода от една друга пропаднала държава.
  • 8
    6
    Аз
    Чакай, сега прочетох заглавието още веднъж. Пише че споразумението е за УПРАВЛЕНИЕ НА ВОДИТЕ. Не ми се вярва Израел да даде да управляваме тяхната вода. Следователно остава другото: те да управляват нашата вода. Така излиза.
  • 7
    5
    Аз
    И аз не виждам полза за нас. А че Израел ще има полза, щом са се захванали, значи не е без полза.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари