МОСВ предупреждава за критично намаляване на водните ресурси в страната

0
Сушата поставя водните ресурси на България под сериозна заплаха
Сушата поставя водните ресурси на България под сериозна заплаха

Сушата поставя водните ресурси на България под сериозна заплаха

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) алармира за значително намаление на речния отток и водните ресурси в страната, като ситуацията става все по-сериозна заради продължителното засушаване, високите температури и липсата на валежи. По данни на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ), през месеците юни и юли водните количества на реките в страната са били значително по-малки в сравнение с предходната година. Въпреки това, към настоящия момент няма воден режим в нито едно от населените места, които се водоснабдяват от 14-те язовира, управлявани от МОСВ.

През юни общият обем на речния отток в страната е 777 милиона кубични метра, което е с 72% по-малко спрямо същия месец през 2023 година. Най-значително намаление се наблюдава в Дунавския водосборен басейн, където обемът е спаднал с 82%. През юли положението не се подобрява – общият обем на речния отток достига 454 милиона кубични метра, което представлява намаление с 50% спрямо предходната година. Спадът се наблюдава във всички водосборни басейни на страната, като отново най-силно засегнат е Дунавският водосборен басейн с намаление от 56%.

Министерството посочва, че от началото на август водните нива продължават да се понижават или остават стабилно ниски, като валежите в по-голямата част от страната са под климатичните норми. Ситуацията е особено тревожна за няколко основни язовира, които служат като водоизточници за големи населени места и курорти. Сред тях са язовирите „Тича“, „Камчия“, „Ясна поляна“, „Ястребино“ и „Асеновец“, които в момента са с ниски нива на водния обем.

Въпреки затруднените условия, МОСВ продължава да осигурява балансирано разпределение на наличния воден ресурс чрез месечни графици, които гарантират приоритетното водоснабдяване за питейно-битови нужди. Разпределението на водите се осъществява при строго спазване на законовите приоритети, като първостепенната цел е осигуряването на вода за населението. В случай на нужда, водата се разпределя и за земеделски цели, а най-накрая и за промишлени нужди, отдих и хидроенергетика.

Намаляването на водните ресурси в язовирите се наблюдава вече трета поредна година, като МОСВ още в началото на годината е информирало компетентните институции за възможните проблеми. Своевременно са били уведомени Министерството на регионалното развитие и благоустройството, „Български ВиК Холдинг“ ЕАД, ВиК операторите, Министерството на земеделието и храните и „Напоителни системи“ ЕАД, за да предприемат мерки за осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на населението и нуждите на земеделието.

МОСВ е предприело допълнителни действия за редуциране на заявките за водовземане при условия на суха и много суха година, като отговорните институции са били призовани да ограничат загубите на вода и да търсят алтернативни водоизточници. Идентифицирането на проблемите с водоснабдяването и намирането на решения е отговорност на ВиК дружествата, кметовете на общини и областните управители. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отговаря за политиката във ВиК сектора, докато секторът „Напояване и риборазвъждане“ попада в компетенциите на Министерството на земеделието.

МОСВ подпомага и реализацията на инвестиции, свързани с подобряване на водоснабдяването и канализационните системи на населените места, чрез финансиране на проекти по Програма „Околна среда 2021-2027“ година и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Министерството следи състоянието на комплексните и значими язовири ежедневно, като информацията се събира от дружествата, които експлоатират язовирните стени и съоръжения.

МОСВ ще участва в работна група с експерти от всички ресорни министерства, за да се постигне по-голяма ефективност на координацията между институциите и да се осигури устойчиво управление на водните ресурси в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Хиляди министерства и
    институции и накрая закономерен резултат - викат вода няма, правете си сметката.Вместо за производство на електричество и пълнене на алчни джобове, оставете водата за битови нужди на населението. По статистика токът у нас и в Румъния е най - скъп. Спрете постъпленията към частните вецове. Вие източихте язовирите, а сега ни предупреждавате. Йезуити сте двулики, иначе щяха да ви закрият.Избихте рибата в пряк и преносен смисъл.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...