Димитър Куманов: Кражбите на вода в България са ужасяващи!

0
Тези, които едва си покриват жизнените нужди, ще трябва да плащат и масрафа на крадеца на вода
Тези, които едва си покриват жизнените нужди, ще трябва да плащат и масрафа на крадеца на вода Снимка: БНР

Тези, които едва си покриват жизнените нужди, ще трябва да плащат и масрафа на крадеца на вода

Димитър Куманов от Сдружение "Балканка" изрази своето мнение относно настоящото състояние на водния сектор в България и възможните решения за подобряването му в интервю за Българското национално радио.

Борба с кражбите на вода

Куманов подчерта, че първостепенна задача за подобряване на финансовото състояние на ВиК дружествата е справянето с кражбите на вода. "Този, който краде, обикновено краде много вода и не плаща нищо, няма да плаща и такса "водомер", а тези, които едва си покриват жизнените нужди, ще трябва да плащат и неговия масраф, което е абсурдно", заяви експертът.

Ценообразуване и социална политика

Според Куманов, въвеждането на нови такси трябва да се съобрази с основната цел - пестенето на вода. Той предлага диференцирано ценообразуване: "Трябва да има две цени - до определен лимит да е една, а от този лимит нагоре цената да скача драстично". Същевременно експертът подчертава необходимостта от социални помощи за уязвимите групи, за да могат да покриват сметките си за вода, предаде БНР.

Проблеми в управлението на водите

Куманов изрази остра критика към управлението на водния сектор в България, определяйки го като "безобразно лошо". Той посочи конкретен пример с планирания язовир "Черни Осъм", чиято цена се очаква да достигне 600 милиона лева. Експертът изрази съмнение в ефективността на този проект, посочвайки наличието на над 1000 незаконни включвания във водоснабдителната система.

Призив за разследване

"Чудя се къде са ДАНС и прокуратурата, за да разследват това. Защото има места в България, където шефовете на ВиК са най-богатите в областта", заяви Куманов, намеквайки за възможни корупционни практики в сектора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Тихо зад ъгъла
    Кой гарантира че някой не продава вода под тезгяха? Така и не обясниха къде изчезна водата в Перник преди "изборите".Тишина със недомлъвки и подгатки.ГЕРБ. това е.
  • 3
    3
    Галюн таймс
    Да си признаваш(ВиК),за 80% ЗАГУБИ на вода,е като да пълниш пробит резервоар на кола,и да осъзнаваш,че 80% ще изтекат и ще караш с останалите 20%...но,ако колата е държавна и някой ти плаща загубата няма проблем...престъпно е...има места по света дето мечтаят,за вода...в Чехия мисля правото на вода е в конституцията(може да греша,за държавата)... ;-(
  • 5
    2
    Крадците са във ВиК
    Тези нагли предатели и измекяри от водното какво искат?! Да наложат такса-водомер на бедните, които едвам свързват двата края, и нямат пари да си платят водата, за да може шефовете им във ВиК да вземат заплати по 100 бона за да седят по цял ден на някое удобно бюрце и нищо да не правят?! Как се гледате в огледалото, бе изроди, мерзавци и предатели долни?
  • 5
    1
    Крадците са във ВиК
    Водни шефове със 100 бона заплата Половината вода се губи, началници във ВиК вземат космически пари. Водната криза в Перник извади наяве золуми на ВиК дружествата в цялата страна. Авариите във водопреносната мрежа в Пловдив и областта всеки ден оставят хиляди хора на сух режим. Инвестиционната програма на ВиК за подмяната на тръбите едва крета, но шефовете на дружеството получават заплати като супер успешни ръководители, съобщи „Марица” Двама големи мениджъри във ВиК Пловдив са си разделили почти сто бона през миналата година. Възнагражденията на управителя на дружеството Спартак Николов /на сн. вляво/ и контрольора Валентин Василев, които се водят "ключов ръководен персонал", възлизат на 99 000 лева, става ясно от годишния отчет на ВиК за 2018 г. Само за сравнение - година по-рано заплатите им са възлизали на общо 83 000 лева.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари