Българин, преболедувал западнонилска треска: Живея втори живот!

0
До такава степен се тресях, че в Спешното се наложи да ме вържат с колани, разказа Стоян Иванов
До такава степен се тресях, че в Спешното се наложи да ме вържат с колани, разказа Стоян Иванов Видео: bTV

До такава степен се тресях, че в Спешното се наложи да ме вържат с колани, разказа Стоян Иванов

Нови три случая на западнонилска треска у нас увеличават броя на заболелите на общо шест от началото на годината. Това съобщи проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в ефира на bTV.

С нарастващото внимание към заболяването, все повече хора в страната се изследват за него, като последната седмица е довела до откриването на три нови положителни проби.

Заболяването се предава чрез ухапване от заразени комари и може да доведе до тежки последствия. За сериозността му разказва наш сънародник – Стоян Иванов, който преди две години се заразява със западнонилска треска, докато е в Съединените щати. Стоян обикаля щата Орегон като продавач на учебници, когато след ухапване от комар започва да усеща първите симптоми.

Първо вдигнах температура, а след това започнах да се треса. Когато ме приеха в спешното, тресенето беше толкова силно, че се наложи да ме вържат с колани, за да могат да ми вземат кръвни проби“, споделя Иванов.

Лекарите обясняват, че болестта е рядка и няма специфично лекарство срещу нея, като случаите в Съединените щати нарастват с всяка изминала година. В хода на лечението си Иванов научава и за други фатални случаи на заболяването. „Моят лекар ми каза, че същия ден четирима души са починали, след като бяха изпратени с хеликоптер в Калифорния“, добавя той.

Въпреки тежкото състояние, Стоян успява да пребори вируса след седем дни в болницата. „Не е шега. Усещах, че буквално нямам сили да се боря, и звъннах на най-близките ми хора. Днес смело мога да твърдя, че живея втори живот“, споделя той.

В България проф. Ива Христова предупреждава, че макар по-голямата част от случаите да са регистрирани в София, заболяването може да се разпространи в цялата страна. „До края на септември има риск от заразяване, така че при повишена температура, несърбящ обрив, силно главоболие и болки в очите е важно да се обърнем към лекар“, съветва тя.

Промените в климата също играят роля в разпространението на тропически болести като западнонилската треска. „С затоплянето на климата трябва да сме подготвени за увеличаване на броя на тропическите заболявания, тъй като векторите – комарите, разширяват своето действие“, допълва проф. Христова.

За да се намали рискът, експертите препоръчват регулярното пръскане срещу комари, както и индивидуална защита при посещение на екзотични места. „Винаги използвайте препарати срещу комари и проверявайте дали районите, в които пътувате, се обработват срещу тях“, съветва Стоян Иванов. Според него рискът от заразяване е минимален, но превенцията остава ключова.

В Европа най-силно засегнати от западнонилската треска са Гърция и Италия, като броят на случаите там също продължава да расте.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари