Австралийски сенатор към Чарлз III: Вие не сте нашият крал!

1
Кралската визита предизвика смесени реакции сред австралийците
Кралската визита предизвика смесени реакции сред австралийците Видео: Ройтерс

Кралската визита предизвика смесени реакции сред австралийците

Посещението на крал Чарлз III в австралийския парламент беше белязано от драматичен инцидент в понеделник, когато независимата сенаторка Лидия Торп прекъсна речта му с гневни протестни викове, съобщи Ройтерс.

Хронология на събитията

Само няколко минути след като британският монарх завърши обръщението си към парламентаристите, сенаторка Торп, представителка на коренното население на Австралия, се отправи към трибуната, откъдето кралят току-що беше говорил.

Гневни призиви към монарха

Приближавайки се, Торп извика към Чарлз III: "Не сте нашият крал!" Тя продължи с настойчиви искания: "Върнете ни земята! Върнете това, което откраднахте от нас! Това не е Вашата земя."

Бърза реакция на охраната

Охраната реагира светкавично, като попречи на сенаторката да се доближи до краля и я изведе от залата. Инцидентът предизвика видимо объркване сред присъстващите и наруши тържествената атмосфера на събитието.

Предистория на протеста

Това не е първата проява на протест от страна на сенаторка Торп. По-рано същия ден тя участва в демонстрация срещу визитата на Чарлз III пред военния мемориал в Канбера. Торп е известна с активната си позиция в защита на правата на коренното население на Австралия и често попада в медийното внимание заради своите действия.

Дебат за монархията в Австралия

Инцидентът подчертава продължаващия дебат в австралийското общество относно ролята на британската монархия в страната. Докато някои австралийци подкрепят запазването на конституционната монархия, други, особено представители на коренното население, виждат институцията като символ на колониалното минало и настояват за промяна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Аз
    Всичко върви по план. Предварително са замислени конфликтите едновременно на много места.
  • 1
    2
    отан
    Най после динговците разбраха,че евроатлантиците само ги крадат
  • 2
    1
    Спокоен
    Някога, като започна това недуразумение в Украйна си мислех съвсем тъпо и първично "Това за пък за чий им е на Русия". Да, те наистина можеха да приключат нещата не за 3 дни, а за 30 минути. Но се оказа, че украйната е просто мъничка пешка в голямата игра. Пожарче тук, пожарче в близкия изток, следва пожарче в кореите, още едно с тайван, Австралия е далеч, но нещата предстоят, южна америка хич не е спокойна. Европа се тресе, САЩ също. И картинката се избистря. Просто светът се променя. И да, няма да е безболезнено.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

След определена възраст, "добра в леглото" означава, да не издърпва цялата завивка към себе си!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари