Авиационен журналист: Уроците във военновъздушните сили са написани с кръв

1
Следствието трябва да даде отговори на множество въпроси
Следствието трябва да даде отговори на множество въпроси Видео: NOVA

Следствието трябва да даде отговори на множество въпроси

Трагичен инцидент разтърси българската военна авиация в четвъртък, когато двама пилоти загубиха живота си по време на полет с учебно-тренировъчен самолет L-39 над летище "Граф Игнатиево". Журналистът Димитър Ставрев от списание "Криле" сподели своите виждания за инцидента в "Интервюто в Новините на NOVA".

"Надявам се да има виновен, защото това го дължим на останалите пилоти в българските военновъздушни сили. Дължим да им дадем ясна и точна представа за какво точно се е случило, за да не се повтаря. Знаете, че уроците във Военновъздушните сили са написани с кръв", заяви Ставрев.

Авиационният журналист познавал лично майор П. Димитров и подчерта, че като инструктор той не би поел излишен риск. Ставрев изрази опасения, че причината може да е свързана с непремерени рискове от страна на ръководството, което би означавало заповед за изпълнение на фигури извън техническите възможности на самолета или извън подготовката на пилотите.

"Не искам да спекулирам какви са причините за катастрофата, надявам се следствието да изясни това подробно и да не се повтарят случаите с разследванията в Шабла и в Безмер. Тогава си спомняме, че майор Терзиев се оказа виновен за собствената си смърт. А всички, които сме близо до авиацията знаем, че това не е така", подчерта журналистът.

Според Ставрев, инцидентът вероятно се е случил за части от секундата. "Ако височината приемем, че е около 500 метра и скоростта е около 600 километра в час, времето е под секунда. Винаги има шанс за реакция, но няма да спекулирам", обясни той.

Журналистът припомни, че в края на юни самолетът е пристигнал след ремонт в Чехия, като добави: "Нормално е за авиошоу да се избере самолет с най-голям ресурс. Така че това е правилно решение за авиошоуто". Ставрев също спомена, че теоретично е възможно птица да е влязла в двигателя.

В заключение, Димитър Ставрев подчерта важността на намирането на "черната" кутия и записите от радиоразговорите между кулата и пилотите за изясняване на обстоятелствата около трагичния инцидент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари