Аптеките в селата са застрашени от фалит

0
Фармацевтите от Ямбол излизат на символичен протест от 3 юли
Фармацевтите от Ямбол излизат на символичен протест от 3 юли Снимка: БНТ

Фармацевтите от Ямбол излизат на символичен протест от 3 юли

Недоволството идва след предложението на НЗОК за промяна на методиката, по която се плаща на аптеките за това, че предлагат безплатни за пациентите лекарствата, които се поемат от Касата. Според фармацевтите това ще доведе до фалити на аптеки в малките населени места, предава БНТ.

Аптеките в малките населени места се опасяват, че с новите промени приходите им ще се свият драстично. Причината: В една рецепта вече могат да бъдат изписани повече от едно лекарство, платено от Здравната каса, а таксата ще остане същата.

"Ако в по-големите градове аптеките могат да си позволят да спрат работа с касата, то в малките градове това означава, че ние ще трябва да затворим обектите", коментира Милена Каменова, собственик на аптека.

В знак на несъгласие с готвените промени следващата седмица аптеките в Ямбол ще затворят символично.

"На 3 юли между 14:00 и 16:00 часа символично ще направим протест, за тези 2 часа ние няма да обслужваме граждани", заяви Константин Попов, магистър-фармацевт от Ямбол.

От Здравната каса са категорични, че готвените промени в правилата на заплащане ще са в полза на пациентите. Ще се оптимизират и разходите на касата за тези дейности.

"Пари от бюджета на касата няма, но така както беше иззето правото на аптеките да съществуват, слагайки надценка на тези продукти, така някой трябва да компенсира с такса и този някой е държавата", каза още Димитрия Стайкова, Български фармацевтичен съюз, Пловдив.

Фармацевтите ще настояват, ако таксата отпадне, да имат правото да слагат надценки на лекарствените продукти, отпускани по Здравна каса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    да видим
    „Аптеките в малките населени места се опасяват, че с новите промени приходите им ще се свият драстично. Причината: В една рецепта вече могат да бъдат изписани повече от едно лекарство, платено от Здравната каса, а таксата ще остане същата.“ Май тука ключът от бараката е в „такса рецепта“! Щом намалява броя на рецептите, намалява и броя на „таксите“. И колко е тази такса, че намаляването на приходите от нея ще фалира аптеки?!? Май едно кранче пресъхва?!?
  • 3
    1
    Кой може да поясни
    как НЗОК няма пари, а въвежда *безплатни лекарства.От нищо нещо как става ,за сметка на какво?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари