Фармацевти излязоха на протест в Русе

0
Фармацевти се събраха тази сутрин пред Районната здравноосигурителна каса
Фармацевти се събраха тази сутрин пред Районната здравноосигурителна каса Снимка: БТА

Фармацевти се събраха тази сутрин пред Районната здравноосигурителна каса

Недоволството е породено от предложените промени в наредбата за предписване и отпускане на лекарства, заплащани от Националната здравноосигурителна каса.

Фармацевти в Русе се събраха тази сутрин пред Районната здравноосигурителна каса в града, за да изразят своето недоволство от предложените промени в наредба, която регламентира правилата за предписване и отпускане на медикаменти, заплащани от Националната здравноосигурителна каса. Според тях, тези промени ще обезценят труда им и ще доведат до финансови загуби за аптеките.

„Ние сме квалифицирани фармацевти и ни обезценяват труда. Купуваме едно лекарство на определена сума и сме длъжни по Здравна каса да го дадем на същата цена на пациента. Досега получавахме по пет лева от Здравната каса. Тези пет лева сега искат да ни ги вземат. Ние трябва да имаме реална надценка на това лекарство, което не струва малко пари“, обясни магистър-фармацевт Елена Бобева.

Загуби за собствениците на аптеки

Моника Иванчева-Микова, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Русе, обясни, че промените ще ощетят собствениците на аптеки, тъй като няма да могат да си покриват разходите. Протестиращите внесоха в Районната здравноосигурителна каса в Русе и своето становище.

Според Микова, аптеките в града днес не са работили от 9:00 до 9:30 часа в знак на протест. Тя подчерта, че фармацевтите са информирали пациентите за своите притеснения.

„Обясняваме на пациентите кои са нашите притеснения. Ако ние нямаме интерес да обслужваме пациентите, никой не може да ни задължи да го правим“, каза още Микова.

Предложените промени и последиците от тях

Промените в наредбата, срещу които се противопоставят фармацевтите, включват отмяна на допълнителната сума, която аптеките получават от Националната здравноосигурителна каса за всяко предписано и отпуснато лекарство. Тази сума, която досега възлизаше на пет лева, е била важен източник на доходи за аптеките и е спомагала за покриването на разходите им.

Фармацевтите твърдят, че без тази допълнителна сума, те няма да могат да си позволят да предлагат някои лекарства на пациентите, което ще доведе до затруднения в достъпа до необходимите медикаменти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    Анонимен
    Да подкрепим фармацевтите, защото те лесно ще си прекратят договорите със здравната каса, но ние откъде ще си вземем лекарствата с рецепта по здравна каса!?
  • 13
    6
    Спомен
    Да си спомним как преди 2-3 години директор на частна болница в града си хариза милион лева годишна заплата . От нашите пари за здраве.
  • 3
    5
    Не се отказвайте, борете се
    за правата си.Здр.каса и министърката на "здравето "отново показаха, че не ценят кадрите във ваше лице и изобщо медицинските.Отвориха широко врати за далавери.НЗОК е за ревизия колко много са крадили и къде отиват парите.Но ще бъде ли независим проверяващият ги орган или поръчков.
  • 14
    4
    Дрън дрън
    Казал представител на аптеки Оптима с най-оптимално високи надценки на лекарствата в град Русе.
  • 7
    3
    Анонимен
    Фармацевтите да си отстояват правата. В случая са абсолютно прави. Щом отказват да им плащат адекватно изпълняването на рецепти по НЗОК, нека здравната каса да раздава лекарствата по здравна каса на хората - безплатно.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари