Аптеки в цялата страна спират работа в знак на протест

0
Магистър-фармацевти изразяват несъгласие с предложения за промени в изписването на лекарства
Магистър-фармацевти изразяват несъгласие с предложения за промени в изписването на лекарства

Магистър-фармацевти изразяват несъгласие с предложения за промени в изписването на лекарства

Аптеките в цялата страна ще преустановят работа за два часа утре, протестирайки срещу предвиждани промени в начина на изписване на лекарства. Това съобщи за Българската телеграфна агенция Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Протестът, организиран от Инициативен комитет на магистър-фармацевтите, ще включи аптеки от областите Благоевград, Бургас, Добрич, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Сливен, София, Хасково, Ямбол и други.

Причина за протеста

Инициативният комитет изпрати писмо до министрите на здравеопазването и на финансите в служебния кабинет - д-р Галя Кондева и Людмила Петкова. В него фармацевтите изразяват несъгласието си с предложенията за промени в начина на изписване на лекарства, публикувани за обществено обсъждане до 4 юли 2024 година на сайта на Министерството на здравеопазването.

Обхват и очаквания

Протестът ще се проведе от 14:00 до 16:00 часа утре, като вероятно почти всички аптеки в София ще преустановят работа в този времеви диапазон. В столицата има над 800 аптеки, съобщи Костов. Той обаче уточни, че аптеките, чиито основни дейности не включват продажба на лекарства, заплащани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), може да останат отворени.

Мотиви и последствия

“Не сме против същината на предложенията за промени, тъй като те облекчават пациентите и лекарите, но преди да се премине към такава регулация, трябва да се преосмисли начинът на заплащане на аптеките,” коментира Костов. Той изрази опасения, че предложените промени ще доведат до драстично намаление на доходите на аптеките от обработка на рецепти, което може да ги демотивира да работят със Здравната каса или да затворят изцяло.

Костов припомни, че аптеките нямат право да слагат надценки на лекарства, заплащани 100 % от Здравната каса, а тези лекарства стават все повече. Той посочи като пример въвеждането през април на безплатни лекарства за сърдечно-съдови заболявания, за които не са били предвидени средства в бюджета на НЗОК. “Това беше политическо решение и ние нямаме вина за това, че бюджетът на НЗОК е в преразход,” добави Костов.

Позиция на Инициативния комитет

В писмото си до министрите Кондева и Петкова, Инициативният комитет на магистър-фармацевтите посочва, че предложените промени са нецелесъобразни, несправедливи и ще компрометират достъпа до навременна терапия на пациентите, особено в малките населени места. “Политиците, които са предложили от април пълното реимбурсиране на още лекарства, да понесат своята обществена отговорност,” се допълва в писмото.

Инициативният комитет предлага преосмисляне на предложените промени и организиране на среща за обсъждане на проблемите.

Позиция на НЗОК

Проф. Момчил Мавров, и.д. управител на НЗОК, увери преди дни, че няма риск пациентите да останат без лекарства или аптеките да се откажат от договорите си с НЗОК. Според него предложените промени включват отпадане на ограничението една рецепта да съдържа до три лекарства за до три различни заболявания. Освен това, електронните рецепти ще могат да се изпълняват частично в различни аптеки или на части по различно време, в рамките на давността на предписанието. Здравната каса ще заплаща пропорционално на всяка аптека, ако пациентът вземе лекарствата си от различни аптеки.

Министър Кондева заяви вчера, че предложените промени целят облекчаване на пациентите. Дебатът около тези промени продължава, като се очаква утрешният протест да даде яснота за позицията на аптеките и възможните последици от въвеждането на новата регулация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    интересно
    какви ли са таксите за обработка на рецептите, та чак ще фалират аптеки?!? Да не са по-високи от цената на лекарствата в тях?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари