Ангел Стаменов: Парашутният инцидент е можело да бъде предотвратен

0
Ангел Стаменов: Парашутният инцидент е можело да бъде предотвратен
Ангел Стаменов: Парашутният инцидент е можело да бъде предотвратен Видео: NOVA

Жертвите са били опитни парашутисти с много скокове зад гърба си

Ръководителят на Български национален парашутен клуб (БНПК) - Ангел Стаменов направи обстоен анализ на трагичния инцидент с парашутисти край Ботевград в предаването „Интервюто в Новините на NOVA".

Липса на регулация и контрол

"Имаме изпълнение на парашутни скокове извън рамките на всякаква регулация", заяви Стаменов, позовавайки се на първоначалната информация от място. По данни на Георги Цанев, председател на Комисията по безопасност и обучение в БНПК, е необходим задълбочен анализ преди да се направят окончателни заключения за причините.

Нерегламентирано въздухоплавателно средство

Според експертната оценка на Стаменов, използваното въздухоплавателно средство не фигурира в официалния регистър. Неизяснен остава и статусът на пилота относно правоспособността му за извършване на подобни полети. БНПК, като оторизиран орган за издаване на свидетелства и лицензи в областта на парашутизма в България, не е издал необходимите разрешителни за конкретния случай.

Строги изисквания за скокове от балони

Ръководството за провеждане на парашутни скокове, утвърдено от Министерство на транспорта и Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация", регламентира стриктно условията за изпълнение на скокове от балони. "Те се изпълняват при определени условия, при много сериозна подготовка от страна и на пилота, и на балона, и на парашутистите", поясни Стаменов.

Опитни парашутисти в нерегламентирана ситуация

Двамата участници в инцидента са притежавали свидетелства за парашутисти "C категория" и са имали значителен опит. "Аз лично съм ги виждал да скачат, но това е ставало в рамките на организирани за целта места, където има отговорни инструктори, където има отговорни пилоти, където въздухоплавателните средства са регистрирани", сподели ръководителят на БНПК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    азе
    Така излезе, че за всичко е виновен пилотът на балона, защото балонът не бил лицензиран. Истинските причини никой не ги споменава. Опитни били, но екипировката им била скапана? Или пък са скочили от ниска височина? Кажете какво е, за да мирясаме.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари