Прокуратурата повдигна обвинения на собственика на балона за трагедията край Ботевград

0
Парашутите са отговаряли на изискванията, твърдят от държавното обвинение
Парашутите са отговаряли на изискванията, твърдят от държавното обвинение Снимка: БТА

Парашутите са отговаряли на изискванията, твърдят от държавното обвинение

Софийската окръжна прокуратура повдигна две обвинения на 44-годишния собственик на балона във връзка с трагичното произшествие с двама парашутисти край Ботевград. Първото обвинение е за причиняване на смърт по непредпазливост, а второто - за причиняване на телесна повреда по непредпазливост при управление на балон.

Нарушения на въздухоплавателните разпоредби

Според прокуратурата, собственикът е извършвал полети без необходимите документи, без регистрация и удостоверение за летателна годност на балона, както и без издаден лиценз за правоспособност. Всички тези действия са в нарушение на Закона за гражданското въздухоплаване.

Подробности около инцидента

Инцидентът е станал между селата Литаково и Новачене в Софийска област. В балона с горещ въздух са се намирали общо четирима души - собственикът, един делтапланерист и двамата парашутисти. Скокът е извършен при мъгливо време.

Прокурор Николова съобщи, че на загиналото лице не се е отворил парашутът, но точната причина ще бъде установена след експертиза. Тя уточни, че самите парашути са отговаряли на изискванията.

Предприети мерки

Собственикът на балона е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне на искане в съда за постоянното му задържане под стража. Окръжната прокуратура е образувала досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Знаех си!
    Балонджията ги е метнал от коша, бях убеден. Или поне им е казал - разкарайте се от тук, че ми пречите.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари