Американският президент подписа закона за TikTok

0
Конгресмени определиха платформата като нарастващ риск за националната сигурност
Конгресмени определиха платформата като нарастващ риск за националната сигурност

Конгресмени определиха платформата като нарастващ риск за националната сигурност

Американският президент Джо Байдън подписа закона, изискващ китайската компания "Байтденс" (ByteDance) да прехвърли собствеността си върху социалната мрежа "ТикТок" (TikTok) в рамките на девет месеца под заплаха от общонационална забрана, предадоха световните агенции.

Президентът може да предостави еднократно удължаване на срока от 90 дни, което отлага крайната дата до една година, ако компанията докаже, че има план за прехвърляне на собствеността и "значителен напредък" с изпълнението му, уточнява Асошиейтед прес.

Президентската администрация и двупартийна група конгресмени определиха платформата като нарастващ риск за националната сигурност, предава БТА. Мярката е част от по-широко законодателство, в което влиза и подкрепа за Украйна, Израел и Тайван.

TikTok обяви, че ще оспори по съдебен ред неконституционалните според компанията мерки на Конгреса.

"Вярваме, че фактите и законът ясно са на наша страна и в крайна сметка ще победим", заявява компанията, според която евентуална забрана ще ощети тежко 7 милиона бизнеса и ще "обрече на мълчание" 170 милиона американци.

Същевременно в Европа TikTok доброволно спря "програма за възнаграждения" на новото си приложение "ТикТок Лайт" (TikTok Lite) заради притесненията на ЕС, че програмата може да доведе до пристрастяване.

Схемата позволява на потребителите да трупат точки, когато изпълняват определи задачи на платформата - гледане на видеа, харесване на съдържание, следване на създатели на съдържание или отправяне на покана към приятели да се присъединят.

Европейската комисия използва Законодателния акт за цифровите услуги (DSA), който влезе в сила миналия месец, за да принуди големите интернет компании да правят повече за борба с незаконното или вредно съдържание на платформите си. TikTok попада под прицел заради влиянието си върху децата и младежите, уточнява Ройтерс.

Европейската комисия даде на компанията срок до днес да вземе мерки срещу потенциално пристрастяващата природа на програмата за възнаграждаване за деца или рискува временно блокиране на функцията.

Популярността на платформата обаче се подчертава от съобщението, че към нея се присъединява и германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек, съобщи ДПА.

"Бих искал да отправя най-вече към младите хора предложение да говорят с мен, където и да са", посочи Хабек, допълвайки, че в момента те изглежда са "най-вече в "ТикТок".

Той допълни, че планира първата си поява на живо в приложението за утре, като потребителите ще имат възможност да му задават въпроси.

Присъствието на Хабек в платформата ще предоставя информация за темите, по които работи икономическото министерство, ще обяснява действията на правителството и ще дава поглед към работата му като министър и вицекнацлер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари