80% от младите шофьори се определят като "привързани" към колата си

1
В Китай този процент достига до 98
В Китай този процент достига до 98

В Китай този процент достига до 98

Младите хора по целия свят продължават да демонстрират силна привързаност към автомобилите, като за мнозина те остават основно средство за придвижване в ежедневието им. Това сочат данни от ново проучване на френската компания "Сетелем", част от "Бе Ен Пе Париба", най-голямата френска банка, специализирана в потребителски кредити. В изследването се подчертава, че в бъдеще автомобилите ще играят все по-значима роля, независимо от тяхната цена.

Проучването, което е фокусирано върху очакванията на шофьорите под 30 години, е проведено в 14 държави, включително Германия, САЩ, Китай и Япония. То представлява второ по рода си проучване, като първото е проведено през 2011 година.

Промяна в отношението към автомобилите

Близо половината от младите хора (47 процента) вярват, че автомобилите ще играят по-важна роля в бъдеще, докато 33 процента смятат, че тази роля ще остане непроменена. В сравнение с проучването от 2011 година, днешните резултати показват значителна промяна – тогава едва 29 процента от младите хора са били оптимистични за бъдещето на автомобилите, а сега тази стойност е 45 процента.

Електрическите автомобили се възприемат като символ на напредъка от 50 процента от младите хора, които ги определят като по-екологично решение. Около 63 процента от анкетираните смятат, че електромобилите ще заместят окончателно автомобилите с двигатели с вътрешно горене, в сравнение със само 47 процента от хората над 50 години.

Скептицизъм към електрическите автомобили

Младите шофьори са по-отворени към преминаването към електрически превозни средства, като само 39 процента от тях се противопоставят на предстоящата забрана за автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 година, наложена от Европейския съюз. Сред хората над 50 години този процент на неодобрение достига 46 процента. Най-скептични към електромобилите остават Франция и Германия.

Освен това, младите хора са по-съзнателни относно екологичните последствия на автомобилите – 44 процента от тях смятат, че автомобилите са основна причина за глобалното затопляне, докато сред по-възрастните този процент е едва 30. В Китай и Турция 60 процента от хората под 30 години споделят това мнение.

Тенденции при използването на други транспортни средства

Младите хора, въпреки своята привързаност към автомобилите, не се страхуват да използват алтернативни начини за придвижване. 69 процента от анкетираните младежи предпочитат да се придвижват с велосипед, в сравнение с 52 процента от хората над 50 години. Споделеното пътуване също набира популярност сред младите – 56 процента от тях го използват, докато при по-възрастните този процент е 23.

През 2011 година едва 30 процента от младите хора съобщават, че използват споделено пътуване, което подчертава промяната в транспортните навици през последните 13 години.

Важна роля на автомобилите в ежедневието

Осем от десет млади шофьори считат, че автомобилът е от съществено значение за ежедневието им, което е по-висок резултат в сравнение със 70 процента от възрастните. Китай се откроява с особено високо ниво на привързаност към автомобилите, като там 98 процента от анкетираните млади хора споделят, че са силно привързани към своето превозно средство.

Независимо от екологичните предизвикателства и алтернативните форми на транспорт, автомобилът остава централен елемент от живота на младите хора, като те продължават да виждат в него символ на свобода и удобство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари