Финансов анализатор: Автомобилите у нас ще поскъпнат

1
Европейските компании, които произвеждат коли, буксуват, коментира Климент Робев
Европейските компании, които произвеждат коли, буксуват, коментира Климент Робев

Европейските компании, които произвеждат коли, буксуват, коментира Климент Робев

Европейската комисия наложи допълнителни мита до 38% върху вноса на електрически коли от Китай. Мярката влиза в сила от 4 юли. Пекин предупреди, че митата ще предизвикат "търговска война". Очаква се след мярката Китай да търси възможност за разполагане на заводите си в Европа.

"Най-вероятно ще се стигне до увеличаване на цените, което ще има негативен ефект както върху крайния потребител, така и върху всеки един, който е засегнат в търговската верига. Европейската икономика се стреми да защити своите производствени продукти, осъществявайки увеличаване на митата на продукти, които имат прекомерен импорт, играещи роля на заместващи такива - в случая говорим за електрически автомобили, внасяни от Китай. Когато се осъществи нещо подобно, е логично да има ответна реакция от Китай. Това може да доведе до "търговска война". Само преди няколко месеца САЩ повишиха митата върху електрическите автомобили, произвеждани в Китай, със 100%", коментира финансовият анализатор Климент Робев в предаването "България сутрин".

По думите му само за 4 години броят на електрическите автомобили, произвеждани в Китай, е нараснал десетократно. Робев обясни пред Bulgaria ON AIR, че САЩ искат да запазят своята независимост от китайски продукти. Финансовият анализатор отбеляза, че Китай е на-големият износител на стоки и услуги в света и е добре Европа и Китай да търсят път за сътрудничество.

"Европейците се надяваме, че поради тези мита китайците ще инвестират в заводи. Китайците трябва да си направят сметките. Средната работна заплата в Китай е в пъти по-ниска от тази в Германия. Китай може да лавира и на други пазари, ние сме по-зависими", добави Робев.

Той посочи, че европейските компании, които произвеждат автомобили, буксуват - не могат да произвеждат на ниски цени и да създават качество. Важно е да се търси алтернатива как да се балансира пазарът. Според него субсидиите от страна на държавното правителство към китайските производители изкривяват пазара. Ситуацията е динамична.

"Една трета от колите, които се произвеждат в Германия, се продават в Китай. Втората държава, която със сигурност ще има негативен оттенък върху нейната икономика, е Словакия. Всяка година изнася автомобили на стойност между 4-5 млрд. в Китай", заяви Робев.

Анализаторът е на мнение, че диалогът между унгарския министър-председател Виктор Орбан и Китай е сравнително добър, тъй като се правят сериозни инвестиции от страна на Китай в Унгария.

Робев прогнозира, че най-вероятно автомобилите у нас ще поскъпнат. Ако има сътресения в автомобилния сектор, това може да се отрази и на заетостта в целия континент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    1
    Така е...
    Липсват руските и близкоизточните пазари.Брюксел,Берлин,Лондон и Париж сами са си виновни,кой им е крив? И производството на зеленчуци и млечни продукти не е за хвалене.Изцяло благодарности на САЩ,Великобритания,КАНАДА / сета /
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари