6 милиона лева трябват за довършване на ремонта на Русенската опера

2
Пламен Бейков: „Ако има финансиране, до половин година ще сме готови“
Пламен Бейков: „Ако има финансиране, до половин година ще сме готови“ Снимка: Dunavmost / Aрхив

Пламен Бейков: „Ако има финансиране, до половин година ще сме готови“

Около 6 милиона лева са нужни за завършване на ремонта на сградата на Русенската опера, която беше тежко засегната от пожар преди четири години. Това обяви директорът на културния институт Пламен Бейков по време на пресконференция в пресклуба на БТА в Русе.

Сградата на Русенската опера, която пострада значително при инцидента, вече е укрепена, а покривът ѝ е напълно възстановен. Въпреки това, за пълното възстановяване на операта са необходими значителни допълнителни средства, разпределени по различни ремонтни дейности и оборудване.

Има проведена обществена поръчка и избран изпълнител за оборудването на сцената, но са нужни още 2,5 милиона лева“, сподели Бейков. По негови думи тези средства са предназначени за завършване на сценичното оборудване, което е ключов елемент за възобновяване на нормалната дейност на институцията.

Остават значителни вътрешни ремонти

Освен сценичното оборудване, други 3,5 милиона лева са нужни за вътрешни строително-монтажни дейности. Сред тях са монтажът на нова електрическа инсталация, климатизация и завършване на сценичната подемна техника. Тези елементи са важни не само за възстановяването на операта като културен център, но и за осигуряването на модерни условия за артистите и публиката.

Ако има финансиране, до половин година ще сме готови“, допълни директорът на Русенската опера, като обаче подчерта, че в момента няма осигурени средства и не е ясен срокът за приключване на ремонта.

Финансиране остава неясно

Макар че ремонтните дейности са в напреднал етап, осигуряването на необходимите средства остава основният проблем пред завършването на проекта. Въпреки постигнатия напредък, липсата на яснота около финансирането поставя под въпрос възможността Русенската опера да отвори врати в обозримо бъдеще.

Процесът по възстановяване на сградата е значително забавен поради сложността на ремонта и необходимостта от големи инвестиции. Сценичната техника и вътрешното оборудване са от критично значение за възстановяването на културния институт в Русе.

Възстановяването на Русенската опера - приоритет за града

Русенската опера е една от водещите културни институции в града и завършването на ремонта е приоритет за местната общност и културния живот в региона. Затварянето на сградата след пожара създаде вакуум в културните събития на града, който жителите и гостите на Русе с нетърпение очакват да бъде запълнен с нови постановки.

Проблемът с финансирането на подобни мащабни проекти често изисква съдействие на местно и държавно ниво, както и сътрудничество с частния сектор. Предоставянето на нужните 6 милиона лева би позволило Русенската опера отново да се превърне в център на културния живот в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    до 15
    Явно не сте чували за дублетни форми?!? Ами да ви светна, „тук“ и „тука“ са дублетни форми, така че употребата на едната или другата не е грешно!😁 Та, Вие какви книги четете?!?😁😁😁
  • 0
    15
    до 12
    Това "тука", това "тук", това пунктуация очевидно са мистерия за Вас. Простете, ама какви книги четете?
  • 1
    14
    наблюдател
    Безмислено е във всеки град и паланка да има опера, театър, оркестър, висше учебно заведение. Колко е голяма нашата България, всички кадърни, некадърни в кюпа : певци, артисти, цигулари, професори на 80 години....издръжка, ремонти...преливане от пусто в празно, а за хора , нуждаещи се от жилища ..пари няма, деца на бедни родители..пак пари няма, е как ще има като сульо и пульо по цял ден уж пее, играе, професорите търгуват изпитите???.
  • 1
    13
    Чалгар до 12
    Чакай сега, ти пари назаем ли ми даде, че да си платя билетите за чалга концерт? Нещо от данъците ти ли удържаха за държавна издръжка на чалга оркестри? Ей, Гьобелс, аз не ти натрапвам моите музикални и естетически предпочитания. Защо ти постоянно късаш от моя залък за твоите? Изработи си парите, иди в ЛаСкала, иди на Бродуей. А да, там билетите са продадени за по стотици евро или долари с месеци напред. Тук са по 10 лева и практиката показва, че артистите на сцената са повече от публиката. Компренде ... книжник?
  • 2
    12
    нда
    тука пак са напъплили безкнижници, нехващали книга в ръка от години, ама слушащи чалга всяка вечер! 😁😁😁
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари