115 години от откриването на Паметника на свободата в Русе

5
Историческият монумент остава ярък символ на града
Историческият монумент остава ярък символ на града Снимка: Dunavmost / Архив

Историческият монумент остава ярък символ на града

Град Русе отбелязва 115 години от откриването на своя най-емблематичен символ – Паметника на свободата. Издигнат в самото сърце на града, този монумент е не само израз на почит към националните герои, но и едно от най-впечатляващите архитектурни творения в България.

Паметникът на свободата се извисява на височина от 17,80 метра, като на върха му стои бронзова статуя с височина от 3,75 метра. Този величествен монумент представлява масивна пирамида с постамент, колона и статуя, олицетворяваща свободата. В основата на паметника са разположени три барелефа, изобразяващи сцени от националноосвободителните борби, както и две статуи на лъвове. Единият лъв разкъсва робски вериги, символизирайки освобождението от робството, докато другият пази щита и меча на свободата.

На върха на високата колона се намира бронзовата статуя на жена, символизираща свободата, която с едната си ръка държи меч, а с другата сочи на север – посоката, от която идват руските освободителни войски.

Идеята за построяването на този паметник възниква в края на XIX век, когато Поборническо-опълченското дружество в Русе – организация на ветерани от националноосвободителните борби, предлага изграждането му. Финансирането на проекта е осъществено чрез дарения, събрани както от русенци, така и от родолюбиви българи от цялата страна. Сред най-щедрите дарители са братя Симеонови, известни банкери и основатели на Търговско-индустриалната камара в Русе, които предоставят 50 хиляди лева. Общата сума, необходима за построяването на паметника, достига 150 хиляди лева, което позволява осъществяването на амбициозния проект.

Проектът е възложен на известния италиански скулптор Арнолдо Цоки, който вече е оставил своя отпечатък с монументи в Италия, САЩ и Аржентина. В България той създава няколко значими творения, сред които Паметникът на Цар Освободител в София и фонтанът на Деметра в Пловдив. За реализацията на проекта в Русе гранитните блокове са доставени чак от Австрия.

Паметникът на свободата е завършен през 1908 година, но официалното му откриване се състои на 11 август 1909 година. На този паметен ден в Русе се събират българи от цялата страна, сред които и ветерани от Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Сред гостите са и известните национални герои Райна Княгиня и Панайот Хитов. За церемонията пристига и специална делегация от столицата, включваща генерал Радко Димитриев, премиера Александър Малинов, министъра на правосъдието Тодор Кръстев и министъра на вътрешните работи Стефан Паприков. След упокойната панихида, генерал Кирил Ботев – представител на царя, произнася слово и официално открива паметника.

Оттогава насам, Паметникът на свободата е неотменима част от културното и историческо наследство на Русе. Той остава ярък символ на стремежа към свобода и се превръща в любимо място за срещи и почитания за русенци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    5
    Zero
    Центъра гъмжи с хора. Хиляди. Мразя го това. Какъв умрял град като е пълно с хора , и то даже прекалено много.
  • 12
    4
    русенка
    Обичам родния град! Скулпторът на Опълченския паметник е италианецът Арналдо Дзоки, автор и на паметника на император Александър Втори пред Народното събрание в София и на още няколко паметника в България.
  • -7
    3
    Пленчо Мелкофф
    Най-добрият град за.................. Оооооххххххх. Черфен Венер на входовете му. Ооооооооохххххх.
  • 4
    2
    Франциск
    Застаряващ град без възможност за развитие със скапан кмет. Пълен с просурници, комунистически богаташи и делиормански персонажи. Беше хубав град.
  • 16
    1
    Русе
    Обичам Русе. Дом.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...