110-годишен японец: Изолирането от обществото ми помага да доживея до тази възраст

2
Киотака Мидзуно яде всичко, а на 95-годишна възраст е отказал алкохола
src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=cd1f90ea35&autoplay=1&stopframes=1" width="100%" height="100%" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="">
Киотака Мидзуно яде всичко, а на 95-годишна възраст е отказал алкохола Видео: NOVA

Киотака Мидзуно яде всичко, а на 95-годишна възраст е отказал алкохола

Броят на столетниците в Япония достигна нови висоти, като страната вече се гордее с близо 100 000 души, преминали вековната граница. Впечатляващо е, че почти 90% от тях са жени. Сред тази внушителна група се откроява най-възрастният мъж в Япония – 110-годишният Киотака Мидзуно, който живее в град Ивата, префектура Шидзуока.

Мидзуно, който наскоро отпразнува своята годишнина с грамота от кмета на града, споделя, че никога не е очаквал да доживее до 110 години. „Разбрах, че съм най-старият мъж в Япония и се постарах да запомня този факт. Нямам представа каква е тайната на дълголетието. Постоянно се чувствам разтревожен и изхабен, щом се отпусна. Може би изолираният от обществото начин на живот ми помага да доживея до тази възраст”, разказва той, съобщи NOVA.

Ежедневието на Мидзуно е изключително спокойно и ритмично. Той се събужда всяка сутрин в 6:30 часа и се храни три пъти дневно, без да бъде придирчив към храната. Единственото му по-сериозно решение, което е взел на 95-годишна възраст, е да се откаже от алкохола. „Консумирам сезонни храни. Нямам любима храна, ям всичко. Не пия алкохол”, добавя той.

Роден през далечната 1914 година, Киотака Мидзуно е преживял редица исторически събития, сред които и Втората световна война. Като млад той е служил като гвардеец на императора на Япония, а по-късно участва във войната. „Няма нещо конкретно, за което да кажа, че е най-доброто, което ми се е случило през тези 110 години. Може би това, че след като участвах във войната, се върнах жив при семейството си”, споделя Мидзуно.

След войната той се завръща към спокоен живот, като посвещава близо 50 години на земеделието. Отглежда кромид лук, пъпеши и скариди, което му осигурява не само препитание, но и баланс в живота. Тази връзка с природата и трудът в полето вероятно също са допринесли за неговото дълголетие.

Мидзуно днес е напълно сляп и слухът му е силно увреден, но това не го спира да продължава да живее у дома със семейството си, вместо в дом за възрастни хора. Той се радва, че може да разчита на подкрепата на близките си. „Не чувствам стрес. В общи линии мога да се справям сам, почти без чужда помощ, въпреки че трябва да се придържам към стените, когато се движа”, разказва той.

Семейството му полага всички усилия, за да осигури на столетника спокойна и стрес-free среда. Синът му споделя, че всички внимават около него и създават атмосфера, която допринася за дълголетието му.

Едно от малкото удоволствия, които Киотака Мидзуно все още има, е да слуша на живо спортни предавания по телевизията със слушалки. Щом чуе за България, веднага се сеща за българския сумист Калоян Махлянов – Котоошу, който е известен в Япония. „О, знам за сумото! Българският сумист Котоошу е много известен в Япония! Той наскоро отвори собствена школа, в която обучава деца”, споделя с усмивка Мидзуно.

Освен със спортните си интереси, столетникът е горд баща на четири деца и има десет внуци, правнуци и праправнуци. На въпроса каква е формулата за дълголетие, Киотака Мидзуно съветва младите да бъдат силни и да не се тревожат прекалено много. „Съветвам младите да бъдат силни, да не се ядосват и тревожат прекалено много”, завършва той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари