Отпускат 630 000 лева в подкрепа на донорството

0
27-годишен мъж в мозъчна смърт даде шанс за живот на четирима души
27-годишен мъж в мозъчна смърт даде шанс за живот на четирима души Видео: NOVA

27-годишен мъж в мозъчна смърт даде шанс за живот на четирима души

27-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, даде шанс за живот на четирима души, като дари своите органи, съобщи NOVA. Чернодробната и бъбречната трансплантация ще се извършат в България, докато белите дробове и сърцето му ще бъдат предоставени на пациенти в Германия.

Въпреки този благороден акт, донорските ситуации в България остават в пъти по-малко от тези в останалите европейски държави. За да се подобри тази ситуация, здравните власти са предвидили 630 хиляди лева за обучение на лекари през тази година.

Един от хората, които са получили нов шанс за живот благодарение на донорството, е Симеон Танчев. На 22-годишна възраст бъбреците му отказали да функционират и той нямал друга алтернатива, освен да чака донор.

„Вече имам деца, това никога нямаше да се случи, ако не бях трансплантиран”, споделя Симеон Танчев.

В момента в България над 840 души чакат своя шанс за живот. За да се справят с този проблем, здравните власти полагат усилия да привлекат колкото се може повече съмишленици и да инвестират в обучението на координатори по донорство.

„Предвидили сме и за следващите 4 години, считано от юни тази година, регионалните координатори вместо 1 500 лева да получават 2000 лева”, обясни Иванка Динева, директор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор”.

Същевременно, ще се търсят средства за апарат, който може да удължи живота на органите при донорска ситуация. Тази технология е от съществено значение за увеличаване на успеваемостта на трансплантациите и подобряване на шансовете на пациентите, чакащи за органи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари