"Златният" паркинг на Дунав мост: Разследване разкрива мистериозния собственик

3
Как македонски миньор стана български бизнесмен?
Как македонски миньор стана български бизнесмен? Видео: bTV

Как македонски миньор стана български бизнесмен?

В центъра на разследване, проведено от bTV, се оказа загадъчният собственик на паркинг на "Дунав мост" при Видин, който предизвика множество въпроси относно законността и прозрачността на неговата дейност. Журналистическото проучване разкри, че зад фирмата "Данубия логистик Видин", която управлява въпросния паркинг, стои гражданин на Република Северна Македония на име Горанчо Цветковски.

Разследващият екип на bTV се отправи към малкия миньорски град Пробищип в Република Северна Македония, за да проучи повече за мистериозния бизнесмен. На посочения адрес вместо луксозен дом, журналистите откриха стар блок от 60-те години на миналия век, построен като ведомствено жилище за местни миньори.

Съседите на Цветковски разказаха пред медията, че той е бил обикновен миньор, по-късно пазач, а наскоро е започнал работа като шофьор на един от ръководителите на местната мина, който е българин. Тази информация беше потвърдена от разследващия журналист Мая Йовановска, която сподели: "Разбрахме, че Горанчо Цветковски не е никакъв бизнесмен и че работи като шофьор в "Булмак 2016". Фирмата, която е концесионер на рудниците "Злетово" и "Тораница".

Оказа се, че рудник "Злетово" се експлоатира от българската компания "Минстрой Холдинг" АД чрез македонското ѝ дружество "Булмак 2016". Йовановска добави: "И когато разбрахме, го свързахме с първия човек на "Минстрой" Николай Вълканов, който има минало още от времето на компанията 'Мултигруп'."

След запитване от страна на bTV, от "Минстрой Холдинг" АД категорично отрекоха всякаква връзка с паркинга на "Дунав мост" 2. Те информираха, че Горанчо Цветковски е бил уволнен дисциплинарно на 6 септември тази година и че компанията не носи отговорност за действията на бившите си служители извън работно време.

Междувременно, три ключови министерства - Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, отказаха да поемат отговорност за разрешаването на задължителното преминаване през касата на частната фирма, която контролира "Дунав мост".

Според информацията, предоставена от bTV, всички тежкотоварни автомобили биват насочвани към паркинга, а специален светофар не позволява преминаването на онези, които не са платили таксата от 25 евро за чуждестранни и 15 лева за български камиони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Предполагам
    Печалбата отива сигурно в Македонски банки и тяхната данъчна система? :-)))) :)))) :))
  • 5
    6
    нда,
    Макето си е живо подставено лице! Търсете истинския собственик!
  • 5
    5
    До 4
    Те май първо го построили,после документи оправяли,поне в Русе.Хич не са мутри само ами и бели якички от прехода.Пенчо мълчи.
  • 6
    4
    ...
    При умряла държава,мутрите жънат!!! Къде бяха институциите,когато е изграждан паркинга? Някой " горе" пак е гушнал пари и си е затворил очите!!! Гушите им вече увиснали до топките!!! Сега вече много коментари! Ущипани госпожици!!
  • 7
    3
    Питам
    Ще призовават ли общински служители,данъчни?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари