Златна есен се задава в България

0
Предстои период на стабилно време с приятни температури
Предстои период на стабилно време с приятни температури

Предстои период на стабилно време с приятни температури

След поредицата от необичайно топли дни, метеоролозите прогнозират кратко захлаждане, придружено от валежи. Очаква се атмосферен фронт да премине през страната днес и през нощта срещу събота, носейки със себе си засилване на северозападния вятър и валежи, предимно в Северна и Източна България.

Най-интензивни ще бъдат валежите от петък следобед до събота сутринта, особено в източните райони. Температурите ще се понижат с няколко градуса, приближавайки се до типичните за октомври стойности, но все пак оставайки малко над нормата.

От неделя нататък, включително през цялата следваща седмица, се очаква спокойно време с преобладаващо слънчево греене. Дневните температури ще се задържат между 16 и 21 градуса, като в южните райони може да бъдат и малко по-високи. Това стабилизиране на времето се дължи на мощен антициклон, който ще се разшири над Източна Европа, обхващайки с южната си периферия и Балканския полуостров.

Сутрешните температури при ясно време ще спаднат до около 4-7 градуса. Възможно е образуването на слани, особено през втората половина на следващата седмица.

Към края на следващата седмица се очаква по-студен въздух от Русия да навлезе в страната от североизток. Това ще се усети най-силно в източната половина на България и Добруджа, където дневните температури в четвъртък и петък могат да паднат до около и под 10 градуса. Захлаждането ще се усети и в останалата част от страната, но в по-малка степен.

В този период е възможно увеличение на облачността по Черноморието, поради център на ниско налягане над Черно море, като на места може да има слаби валежи.

Според дългосрочните прогнози, значително влошаване на времето и евентуални валежи над Южна България се очакват чак след 20 октомври, по-вероятно около 22 октомври. Това обаче е само тенденция и подлежи на промяна.

Втората десетдневка на октомври се очертава като сравнително дълъг и сух период за страната.

Метеорологичната обстановка в Европа също е динамична. След преминаването на остатъците от урагана Кърк, донесъл проливни валежи и силен вятър над северните райони на Франция, страните от Бенелюкс и Скандинавския полуостров, се очакват нови атлантически циклони. Те ще донесат дъжд и вятър главно над крайните западни райони на континента.

Ураганът Лесли, който в момента се движи над Атлантическия океан, се очаква да достигне бреговете на Португалия и Испания като мощен атлантически циклон, влошавайки времето в тези райони с вятър и дъжд.

Ураганът Милтън, който достигна бреговете на Флорида, за щастие нанесе по-малко щети от очакваното. Силата му бързо отслабна до първа степен при навлизането в сушата, което предотврати катастрофални поражения в много райони. Въпреки това, ще са необходими няколко дни, за да се оцени реалният мащаб на щетите.

Важно е да се отбележи, че този ураган не представлява нещо необичайно и няма пряка връзка между промените в климата и характера на ураганите. Данните на Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) показват, че честотата и силата на ураганите не се увеличават с лекото повишение на приземната температура.

В северните райони на Казахстан, Сибир и Далечния север на Русия вече се наблюдават снеговалежи и отрицателни температури, достигащи на места в Сибир до минус 10-15 градуса. Там есента бързо преминава в зима, както е характерно за тези региони. Засега обаче този студ е далеч от достигане до Европа.

Глобалната приземна температура, която се следи на заседанията на Синоптичната комисия, остава стабилна на 14,42 градуса от началото на седмицата, според данните на специализирания сайт за нейното проследяване temperature.global.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари