Жители на Гара Елин Пелин все още чуват гърмежи 11 дни след взривовете

0
Мирише много странно. Ние не сме спокойни все още, разказва местна жителка
Мирише много странно. Ние не сме спокойни все още, разказва местна жителка

Мирише много странно. Ние не сме спокойни все още, разказва местна жителка

Единадесет дни след трагичния инцидент в склада за пиротехника край Елин Пелин, жителите на района все още са в тревога. Въпреки че частичното бедствено положение беше отменено днес, огледите на мястото на инцидента продължават.

Всекидневно в района на взривовете има засилено полицейско и пожарно присъствие. Повече от десет дни след трагедията, периметърът около склада остава отцепен. Хората, живеещи в близост до склада, продължават да чуват гърмежи и да усещат странни миризми, за които се притесняват, че могат да са опасни химикали, информира bTV.

Карина, жителка на една от пострадалите къщи, споделя своите тревоги: „През нощта се чува и мирише много странно – може би на някакви химикали, смеска някаква. Като задуха вятър и започва да гърми пак. Никой не казва нищо, всяко чудо за три дни. Никой не говори, не минава полиция, може би за тях е утихнало, но ние не сме спокойни все още.“

Домът на Карина е пострадал сериозно при взривовете на 25 юли. Щетите са на терасата - дебел стъклопакет е, вътрешната част се счупи. Събираха документи, имаше подписка. Надявам се скоро всичко да е наред“, разказва тя.

Карина и нейните съседи са живели в постоянен страх от възможен инцидент заради близостта на склада за пиротехника и честите гърмежи в района. Притесненията на хората от "Гара Елин Пелин" са напълно основателни, според кмета на общината Ивайло Симеонов. „Най-важното е да се преосмисли на какво разстояние от населените места трябва да са такъв тип съоръжения. Ако вятърът не беше западен, пораженията щяха да са изключително тежки,“ посочва той.

Описването на щетите за обезщетенията вече приключи, а средствата се очаква да бъдат изплатени до края на август. За целта е свикан извънреден общински съвет на 22 август, обясни кметът на Елин Пелин.

Инцидентът в складовете за пиротехника стана на 25 юли и взе четири жертви. Взривовете и последвалият пожар раниха 48-годишният доцент Петър Шишков и 20-годишната му дъщеря Кристина, които по-късно починаха в "Пирогов". Останалите две жертви бяха открити при огледите в складовете – 22-годишният Теодор Попов, син на собственика на складовете, и 60-годишен мъж.

Разследването на инцидента продължава, като се търсят причините за трагедията и се оценяват щетите, причинени от взривовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Да молим Богу в Русе
    Да молим богу в Русе да не чуем гърмеж.Един ще бъде както през 1993 година март.Ефекта беше и сеизмичен,около 3,5 по Рихтер.За другото не е за разправяне.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари