Жена се бори с огнената стихия наравно с мъжете

1
Стилиана Раева и Николай Димитров ежедневно помагат за овладяване на огъня в страната
Стилиана Раева и Николай Димитров ежедневно помагат за овладяване на огъня в страната

Стилиана Раева и Николай Димитров ежедневно помагат за овладяване на огъня в страната

Стилиана Раева и Николай Димитров са имена, които вдъхват надежда в битката с пожарите, бушуващи из цялата страна. Те са част от екипа на Аварийно спасяване – Пловдив и всеки ден се изправят срещу огнените стихии, помагайки на институциите в борбата със стихията.

Ужасяващата сила на огъня в Отец Паисиево

Много е трудно да се предвиди какво ще стане, но пожарът в Отец Паисиево беше едно от най-непредвидимите и опасни места, на които сме били. Метеорологичните условия – вятърът ни изненада на няколко пъти, имаше места, на които сме гасили пламъците в продължение на два часа в 40-градусови температури”, сподели в предаването „Социална мрежа” по NOVA Стилиана Раева, доброволец и парамедик.

Прекият контакт с опасността

Николай Димитров, друг доброволец към Аварийно спасяване – Пловдив, обясни, че за гасене на пожарите се изкопават просеки. „Работим на около метър-два от самите пламъци. Виждаме и усещаме всичко”, допълва той. Процесът не е високотехнологичен – просто копаене, но с голяма доза смелост и отдаденост.

Подготовката и обучението – ключът към безопасността

Раева подчертава важността на тренировките и обучението: „Ние сме тренирани доброволци, почти всеки месец правим тренировки, това е нещото, което ни помага да сме адекватни на терен”. Димитров също добавя, че риск винаги има, но обучението и тренировките го минимизират. „Физическа и психическа умора има, но това, което ни помага е, че работим по протоколи за комуникация, за действие, не си позволяваме компромис с личната безопасност. Това ми дава сигурност, защото знам каква е моята роля и какво се очаква от мен във всеки един момент”, разказва Раева.

Нуждата от подкрепа и ресурси

Въпреки огромните усилия, доброволците се финансират сами и имат нужда от допълнителна екипировка. „Имаме нужда от екипировка, пожарогасители, маски, средства за гасенето на пожари, високо проходими автомобили, с които да достигаме до високите места”, пояснява Димитров. Раева допълва, че дарения могат да се направят на сайта на Аварийно спасяване, както и на Националната асоциация на доброволците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари