Земята преживява рекордни горещини за втори пореден ден

0
Средната дневна температура на 22 юли достигна 17,15 градуса по Целзий
Средната дневна температура на 22 юли достигна 17,15 градуса по Целзий

Средната дневна температура на 22 юли достигна 17,15 градуса по Целзий

На 22 юли 2024 година Земята отбеляза нов рекорд за най-горещ ден в историята, със средна дневна температура от 17,15 градуса по Целзий. Това е с 0,06 градуса по-високо от предходния ден, 21 юли, който сам по себе си надмина предишния рекорд, установен само година по-рано. Данните са предоставени от Службата за климатични промени "Коперник" (C3S), която използва сателитни данни за измерване на глобалните температури почти в реално време. „Това е точно това, което науката за климата ни казваше, че ще се случи, ако светът продължи да изгаря въглища, нефт и газ,“ заяви Джойс Кимутай, климатолог от Имперския колеж в Лондон. „И ще продължи да става все по-горещо, докато не спрем да изгаряме изкопаеми горива и не постигнем нетни нулеви емисии.“

Причини и последствия

Климатичните промени, предизвикани от изгарянето на изкопаеми горива, са основната причина за тези рекордни температури. Според учените, глобалното затопляне води до по-дълги, по-силни и по-чести екстремни метеорологични явления. Тази година беше белязана от големи бедствия по целия свят, включително исторически горещини на много континенти като Азия, Северна Америка и Европа. Горещи вълни и горски пожари причиниха значителни разрушения през последните седмици.

Предварителни данни и прогнози

Службата за климатични промени "Коперник" подчертава, че данните за 22 юли са предварителни и крайните стойности може да се различават съвсем малко. Въпреки това, те очакват, че дневните рекорди могат да продължат да падат, тъй като лятото е в разгара си в северното полукълбо. На 23 юли наблюдателят заяви, че глобалните температури се очаква да спаднат скоро, въпреки че е възможно да има допълнителни колебания.

Исторически контекст

Преди юли 2023 година, най-високата дневна глобална средна температура беше 16,8 градуса по Целзий, регистрирана на 13 август 2016 година. Оттогава насам, температурите продължават да се увеличават, като последните две години - 2023 и 2024 - отбелязват значителни отклонения от предишните рекорди. Според данните на "Коперник", последните 10 години са най-горещите в историята, което подчертава нарастващото въздействие на климатичните промени върху нашата планета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари