Зеленото сирене от Черни вит - звездата на млечния фестивал

0
Село Черни вит отново става център на уникалните млечни продукти
Село Черни вит отново става център на уникалните млечни продукти

Село Черни вит отново става център на уникалните млечни продукти

За четвърти пореден път малкото тетевенско село Черни вит се превръща в притегателен център за ценителите на уникални млечни продукти. Фестивалът на домашното сирене, който се провежда в населеното място, представя пред публиката едно от най-интересните кулинарни наследства на България - т.нар. "зелено сирене".

Това уникално производство е едно от само трите плесенни сирена в Европа и единственият подобен продукт на Балканския полуостров. Цветан Димитров, майстор на плесенно сирене, сподели пред bTV: "България има уникални сирена. Във времето те са били над 70 вида, така че това, което имаме сега, е една малка част от, която представяме на фестивала".

Димитров представя зелено сирене от село Черни вит, което е отлежавало няколко години. Според него, на фестивала ще бъдат показани и продукти с впечатляваща възраст от седем-осем години. Той обяснява спецификата на производството: "Плесенна живее навсякъде около нас. Тя си живее тук, така че не е необходимо тя да бъде допълнително внесена в сиреното. Имаме обаче и сирена, които се поставят в кожи – това са т.нар. мяхови сирена, от които има девет вида в България".

Фестивалът привлича производители и от други части на страната. Стоян от град Царево представя прочутия манов мед от Странджа планина, който не само е биологично защитен, но има и защитено наименование за произход.

Друг участник във фестивала демонстрира как се приготвя халва от прясно сирене - десерт, популярен в българските семейства в началото на миналия век. Той също така представя своята внушителна колекция от книги и уникално сирене, съхранявано в стомна.

Ивайло от град Враца, който по професия е каменоделец, представя на фестивала магарешко мляко, което сам произвежда. Той споделя: "Имам стадо магарета. Производството на това мляко не е лесна задача. За първа година съм донесъл няколко бутилки, за да се опита Цветан Димитров да направи сирене от него". Ивайло подчертава лечебните свойства на магарешкото мляко.

Салих, който идва от Родопите, представя друг уникален продукт - сирене в мех. Той обяснява процеса на производство: "То не се подлага на термична обработка. Има една ферментация, която продължава около месец. Така са преживявали нашите предци – като са яли това сирене. Сега го правя само аз".

Фестивалът на домашното сирене в село Черни вит отваря врати в 10:00 часа и се очаква да привлече множество посетители, желаещи да се докоснат до богатството на българските млечни традиции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари