Здравословен начин на живот - алтернатива на психотерапията при депресия

0
Проучване сочи, че здравословната храна и упражненията могат да лекуват депресия също толкова успешно колкото и психолог
Проучване сочи, че здравословната храна и упражненията могат да лекуват депресия също толкова успешно колкото и психолог

Проучване сочи, че здравословната храна и упражненията могат да лекуват депресия също толкова успешно колкото и психолог

Подобряването на диетата и увеличаването на физическата активност могат да бъдат също толкова ефективни, колкото и терапията с психолог при лечение на нискостепенна депресия, сочи проучване, цитирано от „Медикъл експрес“.

За целите на проучването изследователи наблюдават хора, които живеят в щата Виктория, Австралия. Участниците са избрани заради повишените си нива на стрес, което предполага лека депресия, но не непременно диагностицирано психично разстройство. Типичните симптоми включват чувство на потиснатост, безнадеждност, раздразнителност и тъга.

Общо 182 възрастни участници се включват в изследването, като всички те са част от шест сеанса, продължаващи осем седмици. Те са разделени на случаен принцип на две групи. Първата група участва в програма, водена съвместно от акредитиран практикуващ диетолог и физиолог с упражнения. Те разработват цели за балансирана диета и движение, включително разнообразно хранене с акцент върху растителни храни с високо съдържание на фибри и висококачествени мазнини, както и ограничаване на ястия с високо съдържание на наситени мазнини и добавени захари. Участниците се занимават с приятна физическа активност.

Втората група се подлага на психотерапевтични сесии, водени от двама психолози, използващи когнитивно-поведенческа терапия (КПО) - стандарт за лечение на депресия в групи и при дистанционно лечение. И двете групи имат право да продължат текущото си лечение, включително прием на антидепресанти.

Участниците в двете групи получават различни работни материали. Групата, която се занимава с упражнения и диети, получава кошница с храна, докато психотерапевтичната група получава предмети като книжка за оцветяване, топка за стрес и масажор за глава.

Резултатите от проучването показват, че симптомите на депресия са намалели с до 42% при групата, която е променила храната си и се движи повече. В програмата с психотерапия този процент достига до 37%. Разликите са свързани с подобряването на диетата в първата група и увеличаването на социалната подкрепа във втората.

Интересно е, че и двете групи увеличават физическата си активност, въпреки че това не е основен фокус на втората група. Според учените това може да се дължи на факта, че участниците са знаели в какво проучване участват и подсъзнателно са променили моделите си на активност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари