Психиатър: Следродилната депресия е лечима за два месеца

0
Как да разпознаем симптомите навреме?
Как да разпознаем симптомите навреме? Видео: NOVA

Как да разпознаем симптомите навреме?

Психиатърът доктор Георги Хранов предостави ценна информация относно следродилната депресия в предаването „Социална мрежа" по телевизия NOVA NEWS. Той подчерта, че това състояние може да бъде успешно овладяно и дори напълно излекувано при правилно лечение.

Времева рамка и разпространение

Доктор Хранов обясни, че между 50 и 80 процента от всички майки преживяват период на следродилна тъга в първите две седмици след раждането. Това състояние може да прерасне в сериозно заболяване, което обикновено се наблюдава до една година след раждането на детето.

Диагностициране и симптоми

За официалното диагностициране на следродилна депресия е необходимо симптомите да продължат повече от две седмици. Доктор Хранов изброи някои от типичните прояви на заболяването:

"Тъжно настроение, липса на желание за дейности, липса на удоволствие, чувство за безнадеждност, самоубийствени мисли. Майката чувства, че не може да се свърже с детето си", поясни специалистът.

Причини и лечение

Според доктор Хранов, следродилната депресия най-често възниква заради хормонални проблеми. Той подчерта, че при правилно медикаментозно лечение и болнични грижи, състоянието може да бъде овладяно и дори напълно излекувано за период от около два месеца.

Важността на навременната намеса

Експертът акцентира върху необходимостта от своевременно разпознаване на симптомите и търсене на професионална помощ. Ранната диагностика и адекватното лечение са ключови за успешното преодоляване на следродилната депресия и възстановяването на нормалния ритъм на живот на майката и бебето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари